Top 10: a legidegesítőbb tévés finálék

2006.06.02. 13:08

2. Barátok közt, összes

Sokáig tanakodtunk, a klasszikus Szomszédok-at hogyan tudnánk felcsempészni a listára, de beláttuk, hogy az, hogy Vágási Feri elveszti állását, nem olyan nagy bukfenc a sztoriban - ráadásul a folytatásra is csak egy hetet (nem pedig hónapokat) kellett várni. Mivel sokan úgy vélik, hogy a teleregény sikere leginkább annak köszönhető, hogy akkoriban nemigen volt más, nem volt még negyven másik magyarnyelvű tévécsatorna, Gazdagrétről inkább a Mátyás király térre pattanunk, a közelmúltba révedünk. Egyértelmű volt, hogy a magyar piacon is akad erős szereplő, a hét éve futó Barátok közt nálunk a második lett, megelőzvén sok világszerte híres sorozatot. A Bk-t lehet kritizálni (például minden részben legalább hárman kiviszik a szemetet és a kukánál diskurálnak hosszan, unalomig ismert témákról), de itt precízen figyelnek arra, hogy a nyaralás előtti búcsú kellőképp izgalmas legyen. Az alábbiakban felvillantjuk az elmúlt évek összes sorozatzáró pillanatát, ezek jobbára jól kifundált jelenetek voltak, melyek egyben témát is adtak sokaknak a nyárra.

Forrás: RTLKLUB

Mi történt? 1999-ben egy Nagy Ferenc nevű vállalkozó halálát lelte egy felrobbantott autóban, és sokáig nem lehetett tudni, hogy az Ullmann Mónika alakította Krisztina (aki akkoriban ugye Miklós párja volt) bent volt-e a csomagtartóban. Egy évre rá maga Berényi Miklós volt a főszereplő az utolsó részben, ekkor egy befagyott tó jégpáncélja alá csúszott, ott kalimpált és tátogott némán szegény, hosszú hetekig. 2001-ben Miklós már dr. Balogh Nórával kavart, annyira, hogy az ara el is tűnt rögvest az esküvő után, de rögtön a nyári szünet előtt. Egy évvel később újra drámai akciójelenet borzolta a kétmilliós Bk-nézősereg idegrendszerét, ekkor a Hujber Ferenc alakította mellékszereplő, egy bizonyos Albert megkéselte sokak kedvencét, Kertész Gézát egy parkolóházban. 2003 nyarán a sorozat követői azt találgatták, hogy Nóra vajon örökre elhagyja-e Miklóst, vagy elnézi neki a huncutkodást - ekkor történt ugyanis, hogy Andrea terhes lett, de nem volt világos, kitől. 2004-ben újfent élet-halál kérdés riogatta a nézőket, a fiatalok félrészegen vagánykodtak valami tóparton, majd úgy tűnt, hogy Tóni belefullad a vízbe. Megúszta, akárcsak Vadász Feri és Barta Zsolt az egy évre rá bekövetkezett bányaomlást, nekik is szomorú nyaruk volt ott a sötétben, a föld alatt - csak nyár végén, az őszi programstruktúra indulásakor szabadultak ki.

Anyázás faktor: 8/10. Költségvetésben össze sem lehet hasonlítani a Bk-t mondjuk a Lost-tal vagy a drágább amerikai sorozatokkal, így nem várhatunk robbanó repülőket vagy lángokban álló városrészeket. A látványvilág ennek megfelelően nem épp hollywoodi, de a sztorik rendben vannak, az évadot záró epizódra mindig több kérdés marad válasz nélkül. Dicséretes, hogy figyelnek erre, és nem az a vége, hogy Magdi anyus egy kanapéhuzat ára miatt sopánkodik a Rózsa előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK