Ismét öltek a furcsa számok

2006.05.31. 10:04

Új sorozat indult a TV2-n, főműsoridőben. A Numb3rs (Gyilkos számok) a CBS-en, péntek este tízkor, Magyarországon hétfőnként, este kilenckor látható.

A számok minden pillanatban jelen vannak. Mikor a munkába induló ember álmos, csipás szemmel belép a liftbe, egy számmal jelzett gombot nyom meg, majd számot mond neki az újságos, miután a vásároló kiválasztott egy napilapot és egy magazint. Szám van az autóján, a személyijében, a jogosítványán, csak egy bizonyos számú busz viszi el munkahelyére, ha gond lenne a kocsival. A matematika segítségével bűnügyeket elemzünk, mintákat fedezünk fel, és kiszámítjuk egyesek viselkedését. A számok megoldhatják a legnagyobb rejtélyeket is.

A számok a sorozatban leginkább egy Charlie Eppes (David Krumholtz: A mexikói, Télapu, Született bankrablók) nevű fickó fejében vannak, néhány betűvel keveredve, ezeket igyekszik görcsös elszántsággal helyükre tenni, különféle bonyolult, az átlagnéző számára teljesen áttekinthetetlen egyenletbe passzírozni, hogy segítsen testvérének kinyomozni bizonyos eseteket. A legutóbbi (második) részben 16 bankrablást követ el két férfi nyolc hónap leforgása alatt: a matematika nyelvén ezt ismétlődési jelenségnek nevezik, melyből egy telefirkált táblákkal körülvett fészerben, a néha eszelős tekintetű, csak a matematikai problémákra fókuszáló Charlie kidolgoz egy egyenletet az FBI számára, megpróbálja kitalálni, hol és mikor csap le újra a gaz páros.

Persze a számok, betűk és bonyolult elméletrendszerek elvont és rideg világában lebegő fiúnak igaza van, eltalálja, mely bankot próbálják kirabolni a rosszak: aztán öt perc hangos és zavaros lövöldözés következik, a legrosszabb amerikai (vagy német) akciófilmek, sorozatok jutnak a tévéző eszébe, aki persze menten nyúl a távirányítóért, hogy halkítson, vagy rögvest elkapcsoljon. De aki marad, nem feltétlenül bánja meg, eztán lövés nemigen dördül, a logikáé, a nyomozásé a főszerep. A képi világ korunknak megfelelő, azaz nem a Derrick megfontolt képváltásai jutnak eszünkbe, sokkal inkább A helyszínelők villámgyors ugrásai, mivel a kamera itt sem pihen, gondolkodni sincs nagyon idő, ötven perc alatt lepörög a sztori.

cbs

Hmm, mi ez a pacni?

Főszerepben a zseniális matematikus mellett a Miért éppen Alaszká-ban (is) látott Rob Morrow, de feltűnik a nyomozók közt (többek közt) a csinos Sabrina Lloyd, aki a Sliders-ből lehet leginkább ismert - csak közben megnőtt a haja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK