Top 10: időutazós sorozatok

2006.07.18. 11:20

Legyen szó akár moziról vagy tévéről, szinte biztos, hogy az egyik legkedveltebb rajongói műfaj az időutazás, hiszen a rajongók szívesen látják a sorozatos "Mi lenne, ha...?" szituációkat, az ellendrukkerek pedig egymás szavába vágva ecsetelgetik a különböző időparadoxonokat, és bizonygatják, hogy ha fel is találják valaha az időutazást, akkor az azt jelenti, hogy már közöttünk is vannak az időutazók. Logikus, nemdebár?

Felmerül a kérdés viszont, hogy ha már ideutaznak a fejlett népek a jövőből, akkor vajon miért nem fektetik szellemi tőkéjüket időutazós filmekbe, hogy egyszer s mindenkorra eloszlassák azt a tévhitet, miszerint csak paradoxonokkal teli időutazós történeteket lehet kitalálni. Ha valamelyik paradoxont sikerül is előállítani, akkor a kreatív készítők mindössze a világegyetem spontán felrobbanását tudják elképzelni, mint megoldást a problémára.

Lehetek saját nagyapám? Mit tegyünk, ha úgy robban fel az univerzum, hogy még a reggeli kávénkat sem ittuk meg? Kinél van a mágikus időkapu kulcsa? Mit tegyek, ha találkozom önmagammal valamelyik elmosódott idősíkban, és tüzet kérek magamtól? Ezek fontos kérdések voltak egykor, mint ahogy ma is azok - és lesznek jövő héten is.

A műfaj idehaza leginkább a Vissza a jövőbe-trilógia sikere révén hódított, de a kereskedelmi televíziózás elterjedésével elkezdtek záporozni az időutazás témájával is foglalkozó sorozatok, és rácsodálkozhattunk, hogy Amerikában már majd 40 éve készítik tévére is az időutazókat. Ezek közül választottunk ki teljesen önkényesen tízet, pontoztuk is őket szubjektív módon.

Quantum Leap - Az időutazó

Egy félresikerült kísérlet eredményeképpen Dr. Sam Beckett hirtelen faképnél hagyja anyagi létét és elkezd különböző korok és emberek közt száguldozni. Persze, hogy teljes legyen a kép, ezért minden egyes ember számára, akinek átveszi a testét, meg kell oldania valami fogós problémát, vagy választ kell adnia a porhüvely nevében az élet valamely fogós kérdésére. Öröm az ürömben a karakter rohamos fejlődése, valamint, hogy a jelenből hologram segítségével, bizonyos Al segítségével kap némi mankót XX. századi kalandozásai folyamán.

Az időutazás alkalmazása: Szegény Beckett doktor több mint száz részen keresztül tanulja, hogy nem szerencsés emberként kísérleti patkány szerepre jelentkezni, mert rossz sül el a dolog és oda lehet az alany testi valója. Viszont azt legalább hősünk is megtapasztalhatja, hogy az időutazás csalfa jószág, hiszen egyrészt úgy repíti el más emberek bőrébe, hogy (prózai okok miatt) csak mi, nézők láthatjuk, hogy Sam Becketté a test (a tükörből már egy idegen fej mosolyog vissza rá), másrészt minden rész végén az "utazáskor" olyan szituációba kerül, mely kimeríti a cliffhanger fogalmát, hiszen a folytonos kiélezett szituációkat követően lepörgetni a stáblistát, nem biztos, hogy szerencsés a kevésbé jó szívvel rendelkező nézők szempontjából. A Sliders-hez hasonlóan a Quantum Leap is 5 évadot ért meg, persze azzal a különbséggel, hogy a színvonala nem csökkent számottevően, így a 9 pont sem képezheti vita tárgyát.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK