Napvilágra került, milyen új sorozatokat láthatunk ősztől az RTL Klubon: szerda estéink bizonyára izgalmasan fognak telni, hiszen a csatorna mindhárom friss szerzeményét erre a napra időzíti. Az izgalmak természetesen nemcsak az újdonság erejére vonatkoznak, a sorozatok mindegyike bővelkedik feszültséggel teli pillanatokban. Jön a börtönös Szökés, a nyomozós Gyilkos elmék és a még csak munkacímen futó, The Closer - egyelőre érjük be ennyivel, a legnagyobb konkurens, a TV2 csak körülbelül két hét múlva hozza nyilvánosságra őszi műsorait.   

A három sorozat közül minden bizonnyal a magyarul egyszerűen Szökés címet kapott, Prison Break a legnagyobb dobás, ennek megfelelően ez kapja a főműsoridő sávját is, közvetlenül a Barátok közt után. A sorozat első epizódját - csakúgy, mint a Gyilkos elmék bevezető részét - egyébként augusztus 23-án láthatjuk, a The Closer-re azonban a jelenleg futó Dr. Vegas - A szerencsedoki befejezéséig, azaz szeptember végéig még várnunk kell.

A Szökés rendkívül sikeres a tengerentúli nézők körében: 2006-ban a People's Choice Awardot is elnyerte, a legnépszerűbb új televíziós dráma kategóriájában. De nem is kell ilyen messzire mennünk, hiszen annak ellenére, hogy Magyarországon még nem vetítették, a sorozatnak már itthon is komoly tábora van - erről tanúskodik a műsor internetes rajongói oldala is. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy a Szökés - a korábbi gyakorlattal ellentétben - viszonylag hamar, szinte közvetlenül az első évad vége után átkerült hozzánk. A legtöbb európai országban egyébként a magyarországival egy időben lesz a premier, de ahol már játsszák a sorozatot (például Nagy-Britanniában), ott mindenhol óriási sikert aratott.

Ennyi előkészítés után ideje megvizsgálnunk magát a sorozatot is: az alaptörténet szerint Lincoln Burrowst bűnösnek találják egy szörnyű gyilkosságban, ennek következtében halálra ítélik - természetesen, ahogy az ilyen filmeknél lenni szokott, egyetlen ember hisz csak az ártatlanságában, esetünkben ő nem más, mint az elítélt öccse, Michael. A sztori eddig elég soványka (vagy legalábbis szokásosnak mondható), de most jön a csavar: Michael, hogy bátyját megmentse, egy bűntettet követ el, amivel ő maga is bekerül a börtönbe - úgy okoskodik, hogy az ő építészmérnöki végzettségével, belülről kiismerheti az épületet, és testvérével együtt meg tud szökni onnan. Ezzel a sorozat - férfias témája ellenére - a női nézők érdeklődésére is számot tarthat, hiszen a testvéri szeretet ábrázolásával jó adag érzelmes jelenet is került a történetbe. 

A Szökés technikai megoldása, látványvilága egyébként elismerésre méltó, azoknak a filmszerű sorozatoknak a sorába tartozik, melyeket talán a 24 és a Lost képviselnek legjobban. A sorozatjelleg szinte csak abban rejlik, hogy nem egyben vetítik le a részeket, minden más külső jegy alapján akár a nagyfilmek közé is sorolhatnánk. A testvérpárt alakító színészek is komolyan veszik feladatukat, talán azért is, mert mindketten viszonylag fiatalok, a sorozat jó kiugrási lehetőség lehet nekik. A Lincolt alakító Dominic Purcellt többek között A legyőzhetetlen-ben és a Penge: Szentháromság című filmekben láthattuk, az öccse szerepébe bújt Wentworth Miller pedig a Dinotópia Davidjeként lehet leginkább ismerős.

Forrás: RTLKLUB

A Gyilkos elmék csapata

Az eredetileg Criminal Minds címet viselő Gyilkos elmék és a The Closer ennél sokkal inkább emlékeztet a klasszikus (bűnügyi) tévésorozatokra, már csak azért is, mert egyik sem egy történetet követ végig, minden epizód értelmezhető önmagában is. Az előbbi darab formailag a manapság tomboló sorozatdivatot követi, ennek megfelelően - akárcsak a Dr. House vagy a Gyilkos számok - tele van videóklipes megoldásokkal: asszociációs montázsokkal, szuperközeli képekkel és hirtelen vágásokkal. A sorozat egyébként az FBI egyik különleges részlegének életét mutatja be: az itt dolgozó öt ügynök mindegyike olyan eseteket vizsgál, amelyek az emberi agy valamelyik titkos zugába engednek betekintést - egyikük például kifejezetten a félreértett zseniket tartja megfigyelés alatt. A nyomozóknál több az ismerős arc, meglepődve fedezhetjük fel például a Chicago Hope Kórház két dokiját, Thomas Gibsont és az Emmy-díjas Mandy Patinkint, de egy igazi sorozatvándor is szerepel köztük: a részleg egyetlen női ügynökét alakító Lola Glaudinit láthattuk már többek között a Maffiózók-ban, a Férjek gyöngyé-ben vagy a Vészhelyzet-ben is.

Forrás: RTLKLUB

Kyra Sedgwick a The Closerben

A három új sorozat közül a The Closer mondható a leghagyományosabbnak: a beállítások és a hangulat elsőre talán az Ally McBeal-re emlékzetetnek, a Los Angeles-i rendőrség épületbelsője pedig akármelyik bűnügyi film nyomozóirodai díszlete lehetne. Üde színfolt viszont a főszereplő, a konkrét és átvitt értelemben egyaránt nagyszájú Kyra Sedgwick személye, akire a független filmek kedvelői a Facérok-ban figyelhettek fel annak idején, de azóta számos alakításban megcsodálhattuk már, ő volt például John Travolta szerelme A csodabogár című filmben. Sedgwick az említett rendőrség egyik vezetőjét személyesíti meg, akit alkalmazottai már csak női mivolta miatt is, kezdettől fogva utálnak. A szőke szépséget ez egyáltalán nem zavarja, sőt ez remek alkalom neki arra, hogy minduntalan beszóljon a kollégáknak - House doktor cinizmusát ugyan meg sem közelíti, de a nézők így is remekül elszórakozhatnak egy-egy viccen. A nyomozónő emellett egyébként rendkívüli beleérző-képességgel bír, aminek segítségével hozzájut olyan vallomásokhoz is, amelyek el sem hangzottak - így persze már gyerekjáték felgöngyölíteni az elsőre megoldhatatlannak tűnő ügyeket is.

Apats Gábor