Macbeth, az ambiciózus konyhafőnök

2006.08.03. 11:15

Shakespeare-t még majd' négyszáz évvel a halála után is az egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) drámaírónak tartják - négy művének tévés feldolgozása, a BBC America jóvoltából, most modern értelmezésben kerül adásba.

A négy Shakespeare-mű feldolgozásánál gyakorlatilag ugyanazt az eljárást alkalmazták a készítők, mint Baz Luhrmann a Rómeó és Júlia című filmjében (amelyben Leonardo DiCaprio és Claire Danes játszotta a szerelmespárt): a dialógusokat és a történetet meghagyták, csupán jelenkori környezetbe helyezték az egészet.     

Persze érdekes, ha a Sok hűhó semmiért szereplőit tévés személyiségekként látjuk viszont (Beatrice és Benedetto mindketten a helyi híreket közvetítik, Hero pedig az időjárásjelentést mondja be), de ami még újszerű volt a Rómeó és Júliá-ban, az könnyen unalmassá válhat ebben az esetben, főleg, ha mind a négy feldolgozást ilyen módon készítik el.

Márpedig ezzel a módszerrel értelmezték újra a másik három darabot is: a Macbeth így egy ambiciózus konyhafőnök történetévé válik, aki átveszi főnöke éttermét, a Szentivánéji álom eseményei vad dorbézolásba csapnak át, A makrancos hölgy pedig ez esetben nem más, mint egy gátlástalan politikusnő.

A ShakespeaRe-Told címet kapott műsorsorozat alapkoncepciója egyébként magának, Shakespeare-nek a módszerét követi, aki sokak szerint előszeretettel ültette például az antik drámák cselekményét saját korába.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK