Akik nem képesek meghalni

2006.08.16. 12:55

Bár Supermant is könnyen ki lehet csinálni, ha éppen van nálunk egy adag kriptonit, szuperképességei okán mégis a halhatatlanok táborába sorolhatjuk. A eredeti, képregény formátumú történetből számos film és tévésorozat készült az idők során: legújabb kalandja nemrég került a hazai mozikba, Superman visszatér címmel, melyet a Közönséges bűnözők-kel ismertté vált Bryan Singer rendezett.  

A Krypton bolygóról származó, de erejét az emberiség szolgálatába állító hős történetének több rajzfilmváltozata is készült. Ilyen volt az első, sorozatnak minősülő feldolgozás is, amelynek tizenhét rajzfilmjét még különböző mozikban mutatták be, 1941 és 1943 között. Az animációs értelmezések folyama azonban mind a mai napig tart: idén indult el például a Cartoon Networkön a Legion of Super Heroes sorozat, amelyben egy csapat gyerek megy vissza az időben Supermanért.

A tévés feldolgozások nagy klasszikusa azonban kétségtelenül egy játékfilmes sorozat, az ötvenes években forgatott Adventures of Superman. A főszerepet játszó George Reeves arca annyira egybeolvadt Supermanével, hogy az amerikaiak nem is nagyon emlékeznek rá más szerepből. A színész mítoszát csak erősítette, hogy igen titokzatos körülmények között vesztette életét: egy házibulin felment a hálószobába, aztán már nem jött le onnan - a rendőrség öngyilkosságnak nyilvánította halálát, de a közvélemény a mai napig meg van győződve arról, hogy valaki másnak a keze volt a dologban.

A kilencvenes években is készült aztán egy nagy sikerű sorozat, melyet jelenleg is láthatunk a Viasat3-on, Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai címmel. A Született feleségek rajongói számára külön öröm lehet, hogy a sorozatban Susant játszó Teri Hatchert is megszemlélhetik, jó tíz évvel korábbi formájában. Nemcsak a bájos színésznőt, de magát Supermant is láthatjuk fiatalabban a TV2-n, a Smallville ugyanis azt a szuperhőst idézi meg, aki Clark Kentként még inkább csak a kamaszkor gyötrelmeivel küszködik, mintsem a gonosz erőkkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK