Akik nem képesek meghalni

2006.08.16. 12:55

Angel vagy Angelus (attól függ, hogy éppen jó vagy rossz napja van-e) a Buffy, a vámpírok réme című sorozatból lehet ismerős, de később önálló műsor is kerekedett kétségkívül érdekes karaktere köré - ez egyszerűen az Angel címet kapta. Angel az alapsorozatban a hírhedt vámpírvadász szereleme, annak ellenére, hogy maga is vámpír (innen a halhatatlansága). Csakhogy neki, ellentétben a gonosz vámpírokkal, van lelke, így inkább segíti Buffy munkáját, mintsem menekülne előle.

Persze csak mikor már jól egymásba szeretnek ők ketten, akkor derül ki egy aprócska részlet, ami finoman szólva tönkrevágja a kapcsolatukat: Angelből néha ugyanis - rossz szóviccel élve, mint egy angyal - kiszáll a lélek, és ilyenkor az arca és a teste teljesen eltorzul. Buffyt mégis az zavarja jobban, hogy erre az időre barátja gonosz lesz. A nevét is másképp használja, ilyen időszakokban Angelusnak kell szólítani - már ha egyáltalán szóba áll vele valaki.

A fiúnak volt egyébként egy harmadik neve is, amikor még ember volt, a tizennyolcadik század elején, Liamnek hívták. Aztán egy Darla nevű nő vitte a vámpírságba, ekkor lett Angelus, később, mikor megjött az esze (és a lelke), Angel. Buffy számára első a kötelesség, így az egyik epizódban megöli Angelt / Angelust, mert hát mit lehet tudni, hogy mikor melyik énje jön elő. Angel viszont visszajön a pokolból is, talán csak azért, hogy önálló sorozatba tudjon kezdeni.

A David Boreanaz által megformált karakter az Angel első részében el is hagyja Sunnydale-t (ahol Buffy lakik), hogy megvédje a lányt önmagától. Stílusosan az Angyalok városába, vagyis Los Angelesbe költözik, ami - nevével ellentétben - tele van gonoszokkal. Angel vezekelni szeretne Angelusként elkövetett bűneiért, ezért magánnyomozónak áll, aki igen különleges ügyekre specializálódik. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK