Akik nem képesek meghalni

2006.08.16. 12:55

A Robotzsaru alakját - ellentétben Raphael Cainnel - valószínűleg nem kell bemutatni senkinek: az eredeti, 1987-ben készült film az akció-sci-fik egyik nagy klasszikusa. Sajnos erről is (akárcsak a Hegylakó-ról) több bőrt húztak már le, mint amennyit kellett volna, csak nagyfilmből még legalább hat készült azóta.

A tévésorozat 1994-95-ben került adásba, egyetlen, huszonkét epizódot tartalmazó évaddal - címe RoboCop: The Series lett, ez is a Hegylakó-val való párhuzamot erősíti. Csak míg Duncan MacLeod története sikeres tudott lenni, addig a Robotzsaru sorozatváltozata nemigen tetszett a nézőknek, ma már sokan nem is emlékeznek rá, hogy egyáltalán volt ilyen vállalkozás.

Talán azért alakult ez így, mert a Robotzsaru-nak nincs meg a maga mitológiája. Még csak múltja sincs igazán, hiszen nem egy több száz éves történetről van szó: a szupezsaru alapanyaga ugyanis egy hús-vér rendőr, akit egy bűnözőkből álló banda öl meg. A zsarut a legújabb technológiát használva keltik új életre, minek következtében félig robot, azaz gyakorlatilag sebezhetetlen lesz. Ezután fő célja az, hogy bosszút álljon gyilkosain.

A sorozat két évvel a Robotzsaru vége után kezdődik, jóformán figyelmen kívül hagyva az addig elkészített két folytatásban történteket. 2000-ben aztán készült a sztorinak egy jobb kivitelezésű, modernebb felfogású tévéváltozata is, ez a RoboCop Returns. A négyrészes minisorozat az eredeti Robotzsaru-ban elkezdett cselekményt tíz évvel később folytatja.

A nagy halhatatlanok sorába tartozik még egy másik rendőr is, az itthon Pokoli szolgálat címmel vetített sorozat főszereplője, aki olyan egyezséget köt az ördöggel, amely szerint akkor lehet szabad, ha visszaszállítja a pokolba az onnan elszökött lelkeket. Hasonló helyzetben van a Kalóz Jack száz élete című Disney-sorozat hőse is, akinek szellemként száz életet kell megmentenie ahhoz, hogy ne maradjon tovább kísértet. Egyszóval a halhatatlanok sorát még folytathatnánk, de ezt már tegye meg mindenki maga - reméljük, mindenkinek sikerül felideznie kedvenc hőseit.

Apats Gábor

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK