Kiosztották a Creative Arts Emmyt

2006.08.21. 8:50

Az idei Emmy-díjak egy részét - a szakmai díjakat - már kiosztották augusztus 19-én, a szélesebb közönség érdeklődésére számot tartó díjak augusztus 27-én találnak gazdára. 

Az Academy of Television Arts & Sciences augusztus 19-én, Los Angelesben kiosztotta a szakmai Emmy-díjakat, hivatalos nevén a Creative Arts Primetime Emmyket. Az Emmy esetében ugyanis a fő attrakcióról leválasztották azokat a kategóriákat, melyek kihirdetésekor, az Oscar-átadás során minden átlagnéző elalszik.

Így a hét legfőbb, a közönség érdeklődésére leginkább számot tartó kategória (úgy mint a legjobb tévéműsor, rendezés, színész, színésznő, mellékszereplő, női mellékszereplő és forgatókönyv) jelöltjei még augusztus 27-ig izgulhatnak, most csak a háttérben dolgozók munkáját ismerték el. Ebbe a vágóktól, hangmérnököktől kezdve a sminkesekig, fodrászokig gyakorlatilag mindenki beletartozik, de itt osztják például a legjobb animációs tévéműsornak és a legjobb gyermekprogramnak járó Emmyket is.

Az est abszolút nyertese az HBO csatorna lett, amely összesen tizenhét díjat zsebelt be (a hatvanhárom kategóriából) - ezt követte az ABC, a maga tíz díjával. A legtöbb díjat kapott műsorok is az HBO-hoz kötődnek: a Helen Mirren címszereplésével készült minisorozatot, az Elizabeth I-t öt, a Róma és a Baghdad ER című műsorokat pedig egyaránt négy-négy Emmyvel jutalmazták.

Új rekord is született az idei Emmyn: a nyolcvanéves Clois Leachman a Malcolm in the Middle vendégsztárjaként vehette át pályafutásának nyolcadik Emmyjét, ezzel a színésznők között megelőzte Mary Tyler Moore-t, akinek "csupán" hét tévés Oscar van a birtokában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK