A Duna Televízió új, péntek esti tematikus sorozatában olyan rendezők alkotásait mutatja be, mint Martin Scorsese, Brian De Palma, vagy éppen Sam Peckinpah.

A második világháború az amerikai filmművészetben is cezúrát jelentett. Az álomgyár a maga nagy moguljaival, sztárjaival, aurájával és hierarchikus rendjével bomlásnak indult, funkciója átalakult, "termékeinek" szerepe pedig döntően megváltozott. Másfajta mozira volt szükség, amely a televízió térnyerése mellett életképes válaszokat tudott adni a megváltozott világ kérdéseire. Mindez új, más szemléletű alkotókat kívánt. Ez az új generáció - ellentétben a régi gárdával - megértette, hogy a mozi szerepe átalakult, és olyan társadalmi csoportok igényeit kell kielégítenie, amelyekről a hőskor nagyjai nem is feltételezték, hogy közönségként szóba jöhetnek. E friss nemzedék derékhada hat, egymást jól ismerő, egymás korai filmjeiben együtt dolgozó alkotóból állt. Francis Ford Coppola, George Lucas, Steven Spielberg, John Milius, Martin Scorsese és Brian DePalma jegyzik a névsort, amely természetesen évről évre gazdagodott.

A Duna Televízió szeptember nyolcadikától, péntek esténként mutatja be azt a sorozatot, amely a "hollywoodi fenegyerekek" és követőik életművéből válogat jellemző alkotásokat: látható lesz Martin Scorsese: Nagymenők, Brian De Palma: Megszállottság, Sam Peckinpah: A szökés vagy Alan J. Pakula: Klute című filmje, ahogy adásba kerül Jerry Schatzberg: Madárijesztő, Sam Fuller: A nagy vörös egyes vagy Sidney Pollack: Jakuzák című alkotása is.