A sütős- főzős tévéműsorok érdekes műfajt alkotnak. Megvannak saját sztárjaik, ismeretet terjesztenek, közben praktikus értelmük nincs sok, receptből főzni lehet, képernyőről aligha. Körülnéztünk tévé-gasztronómia fronton, és elgondolkodtunk, hogy ment-e előrébb a világ Jamie Oliverrel.

A tévé a szem rágógumija - sőt, akár komplett menüsora? A Főzőcske, de okosan című műsor egyeduralkodó volt, de már rég megdőlt, már minden magára valamit is adó csatornán fut legalább egy gasztronómiai műsor. De miért? Ennyire nem szerettünk régen enni, most meg ennyire szeretünk? Vagy ínyencek lettünk, és már mindennap más különlegességet keresünk, hogy változatosan étkezzünk? Egyáltalán, a gasztronómiáról szólnak ezek a műsorok, vagy valami egészen másról?

A főzős műsorok legújabb kori burjánzása egy brit sráccal kezdődött, Jamie Oliver 1999-ben tűnt fel a képernyőn, és rögtön aratott. Nézték a gimnazista lányok, mert olyan helyes, idős asszonyságok, mert aranyos, a srácok, mert laza, és apák, mert mindig ilyen fiúra vágytak. Jamie egyszerre hozta a profi szakács és a cool srác figuráját, és műsorában e kettősség folyamatosan jelen volt. Konyhájában modern, könnyű ételeket készített irigylésre méltó szaktudással, de olyan receptek alapján, melyeket majd mindenki el tudott készíteni. Főzés közben valódi, értelmes szakmai tanácsokkal látta el nézőit, akiknek ráadásul mindig nyújtott egy olyan kerettörténetet, amely miatt az is szívesen megnézte a műsorát, aki soha nem fonnyasztott még meg egy gerezd fokhagymát sem. A "meztelen szakács" nem csak konyhai és képernyő-tehetség, de állítólag hiperaktív, ha munkáról van szó, ezt számos szakácskönyvvel, főzőiskolával, saját étteremmel bizonyítja. Újabban a brit iskolai étkeztetés megújítójaként pörög, ezzel is bizonyítja, hogy messze nem egyszezonos sztár.

Mellette érkeztek a többiek a magyar képernyőkre: Nigella Lawson és Keith Floyd (utóbbi a nyolcvanas évek óta tévészakácskodik) mindjárt a második vonalban jöttek és arattak. Kicsit később megérkezett a két duci hölgy, Gordon Ramsay és a többiek, lassan úgy elszaporodtak, hogy csak a rajongók követték, hogy kinek, hol, milyen sorozata megy éppen. A műfajon belül korántsem volt ekkora a változatosság, a konyhában és a különböző vidékeken, országokban főzésverzióit gyártotta, és gyártja a mai napig újra mindenki.

Közben a magyar stúdiókban is zajlott az élet, például a mai napig habar a kamera előtt Laci bácsi (Benke László), aki már a Főzőcske, de okosan-ban is felbukkant, később volt műsora a TV2-n, a Duna tévén, jelenleg pedig az ATV-n ajánlja receptjeit. Ha tetszik, ő a klasszikus figura, aki valóban nagyhírű szakember, többszörös világbajnok a szakmájában, műsorában nem a show-ra, hanem tudása, receptjei átadására törekszik. Az országos kereskedelmi tévékben hosszú évek óta ugyanazok az arcok készítik az ételeket, a Receptklub az RTL-en (egyébként nem elsőre) Kovács Lázárban és Kaszás Gézában találta meg arcait, a konkurencia pedig házon belül, volt híradósában, Stahl Judit személyében lelt az ideális szakácsnőre.