A Duna tévé még reménykedik

2006.09.06. 8:05

A Duna Televízió szeptember 6-án élőben közvetíti a Bosznia-Hercegovina - Magyarország labdarúgó-mérkőzést. Utánanéztünk, mi a helyzet a válogatott meccsek tévés jogaival.

A hétvégi, norvégok elleni Eb-selejtező után, szeptember 6-án, szerdán Boszniába látogat a magyar labdarúgó-válogatott. A megalázó, 4-1-es hazai vereség után a válogatottban még látnak fantáziát a tévécsatornák - jóllehet, a döntés még a szégyenteljes, szombat esti produkció előtt megszületett. A meccs este nyolctól élőben látható a Duna Televízióban, a mérkőzés kommentátora Knézy Jenő lesz.

Riskó Géza, a Duna tévé sportfőnöke az [origo] érdeklődésre elmondta, hogy a korábban nemigen fért oda a csatorna a válogatott meccseihez, hiszen nagy pénzekről volt szó. "A hazai meccsek közvetítési joga körül tisztázatlan a helyzet, így a Duna tévé ezekért nem is indul harcba. A hazai mérkőzéseket a jövőben sem fogjuk sugározni, ellenben jóban vagyunk a Sport Five céggel, amelynek hazai képviselője Esterházy Márton. Tőlük szereztük meg a Debrecen és a Fehérvár, jó nézettséget hozó, nemzetközi kupameccsét, és a Bosznia elleni válogatott találkozót is. Ők rendelkeznek a válogatott idegenbeli, Görög- és Törökországban játszandó meccseinek közvetítési jogaival is, minket ezek a találkozók érdekelnek. Mivel már többször együttműködtünk velük, remélem, jók a pozícióink" - mesélte. Ha viszont ma, a második meccsen nem nyer a válogatott, a továbbjutás reménye is elhalványul, már a sorozat elején - akkor viszont nem fognak kapkodni a csatornák a kinti összecsapásokért.

Mint megtudtuk, a határon túlról nagyon kedvező reakciók érkeztek, Erdélyben is igen magas a Duna sportközvetítéseit követők száma - miközben a tengerentúlon kifejezetten "imádják" a magyar meccseket - kár, hogy itthon már kevésbé. Riskó Géza különben csalókának tartja az AGB Nielsen nézettségi adatait, hiszen az csak országon belül mér, a Duna viszont műholdról megy.

Forrás: MTI

Csak barátságos meccsen megy

A csatorna sportosztályának vezetője kiemelten kezeli a hétfő esténként jelentkező Sportaréna című műsort, ezt meghatározó magazinnak tartja. "Knézy Jenő nálunk van, ő népszerű és igen tehetséges tévés. Többször volt a csatornánál, hogy sportműsorral túlszárnyaltuk az egymilliós elérést (reach), rövid időre nagyon sokan kapcsoltak olyan eseményekre, mint a Forma 1-es pilóták futballmeccse vagy az osztrák-magyar. Péntek esténként focimeccset adunk, jó nézettséggel, továbbá napi két sporthíradóval jelentkezünk. Szeptember 18-án indul a Reggel című műsorunk, abban is lesz tízpercnyi sportblokk" - tette hozzá.

Az NB I-es mérkőzésekkel kapcsolatban jelezte, hogy a Duna tévé hosszabb távon is érdekelt a közvetítésekben. "Mikor az RTL Klub visszaadta a jogot, mert neki nem érte meg üzletileg, ez szabad területté vált. A Duna televízió hosszú távra tervez, és nem most kezdtük: az RTL Klubbal jó volt a viszony, így előtte is adtunk hazai bajnoki találkozókat" - fűzte hozzá.

Kalmár Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK