- Mi a helyzet a négymilliárdos hitellel, amit múlt csütörtök éjfélig kellett volna visszafizetni?
- A hitelt 2004-ben, az EU-csatlakozás évében kapta az MTV, azért ebben a formában, mert akkor uniós tagként már nem lehetett céltámogatást adni. A hitelfelvétel az akkori alulfinanszírozás kényszerű következménye volt. A kamatokat mi kifizettük, a többit az OTP Bank a központi költségvetésből fogja elemelni. Számunkra 17,5 milliárdot irányoztak elő erre az évre, ebből lehetetlen lett volna kifizetni ekkora hitelt. Tegyük hozzá, hogy mi ebből a pénzből nem egy, hanem két csatornát állítunk elő, 970 ezer műsorpercet gyártunk. Egy csatorna így, havonta 72 forintjába kerül egy-egy állampolgárnak, miközben műsoraink elérik a lakosság többségét, vallási, kissebségi műsorokat adnak, ellátják a közszolgálati funkciót. Az Úszó Eb-ről, a Kajak-kenu vébéről, a kiváló európai filmekről, a Kultúrház-ról és a hétnél is több híradóról már nem is beszélek.

- Az a vád is érte, hogy egyszemélyi vezetésre törekszik.
- Szó sincs ilyesmiről. Az adásrendet például a két műsorigazgató dolgozza ki, a hét főszerkesztő és az alkotók, a szerkesztőségek műsorjavaslatai alapján. Hosszabb távon egyébként az a kívánatos, hogy a műsorkészítő terület három nagy szervezeti egységbe tömörüljön: legyen egy információs főszerkesztőség, amely a hír-, a hírháttér és a közéleti műsorokat, továbbá a sportadásokat gondozza, legyen egy kulturális főszerkesztőség, amely a művelődési és szórakoztató műsorokért is felelős, és legyen egy olyan főszerkesztőség, amely a teljes filmkínálatot állítja össze mindkét csatornánkra.

Az ORTT a Duna tévének meghosszabbította az engedélyét, de az MTV tíz évre kiadott engedélye októberben lejár, és csak ideiglenesen akarják meghosszabbítani. Miért van ez?
- Ez csak kisebbségi vélemény az ORTT-ben, de meggyőződésem, hogy miután az MTV teljesíti közszolgálati feladatait - 800%-kal túl is teljesíti a törvényi kötelezettségeket -, 2005-ben már nyereségesen gazdálkodott, és várhatóan így zárjuk 2006-ot is, nem lesz kétséges, hogy a következő 10 évre is megkapjuk a műsorszolgáltatási engedélyt. Azok a téves, pontatlan információkon alapuló, sommás kijelentések, miszerint az MTV nem közszolgálati adó, egyébként nagyon sértik az MTV lelkiismeretesen és szorgosan dolgozó főszerkesztőit, munkatársait.

- Mi a helyzet a székházzal?
- A Szabadság téri épületnek már csak a bérlői vagyunk. A tulajdonos, egy kanadai cég nem tévészékházként akarja üzemeltetni. Előbb vagy utóbb, de mennünk kell. A palota külseje marad, a bontás főképp belül lesz.

- És az új székház? Mikor és hol fog felépülni?
- Az épület tervei elkészültek. Ha eredményes lesz az óbudai, Kunigunda utcai telket tulajdonló állami cég értékesítésére, a székház építésére kiírt pályázat, akkor akár másfél év alatt is elkészülhet az új gyártóbázis.

- Elvileg 2008 elején már az új épületben működne az MTV? Nem korai?
- A 18 hónap, a másfél év szerintem nem túl optimista jóslás. Tegyük hozzá, ennyi kell, hogy felépüljön az új bázis, de innen még fél év, mire megtanulunk adást sugározni onnan. Nem a falak felhúzása a sok idő, hanem a bekábelezés, az új technikára, munkamódszerre való átszokás időigényes. Házat felhúzni gyorsabb, mint megváltoztatni az emberek gondolkodását.

- További leépítés várható? Hányan mennek át az új székházba?
- Amennyiben a Magyar Televíziónak új technikai és gyártóbázisa lesz, az ezt kiszolgáló optimális munkatársi létszám: 8-900 fő.

- Egy éve a fiatalítás volt a jelszó, az MTV eltökélte, hogy visszacsábítja a kereskedelmi tévék felbukkanása után "elbóklászott" gyerekeket a csatornához. Az adatokat látva, ez csak terv maradt, továbbra is az idősebbek választják az m1 vagy az m2 adását.
- Be kell látnom, nem sikerült bevonni a gyerekeket. Ez a törekvésünk kissé hiábavaló volt, mert volt ugyan Esti mese, de kevesen kapcsoltak át arra a pár percre. Ma már egészen más a tévézés módja, mint a korábbi években, az adatok ezt mutatják.

- Az MTV mesefilmjeit is ennyire befolyásolja az AGB Nielsen mérése?
- Igen, mert nincs más. Egyszerűen nem találtuk meg a kis nézőinket a meséinkkel. Az Esti mese fénykorában fogalom volt, imádták a macit, ma meg szerény nézettséget produkál. A Lolka és Bolka más képi világot jelent, ami nekünk bejött, az a mai gyerekeknek lassú, furcsa. A gyerekek inkább a rajzfilmcsatornákat nézik, más vizuális örömöt adnak. Különben a tévézők száma összességben csökkent, töbet járnak bulizni a fiatalok, fontos lett a számítógép, sokan pedig DVD-t néznek. Nem menő, nem "kúl" együtt tévézni. Az m2 azért igyekszik, például a Klikkerek című műsorral.

Kalmár Csaba