Az ORTT megbékélt az MTV-vel

2006.09.07. 13:01

Némi kivárás és Ladvánszky György MSZP-s testületi tag kritikája után az Országos Rádió és Televízió Testület mégis meghosszabbította az MTV műsorszolgáltatási engedélyét.

Tegnap az ORTT októbertől további tíz évre meghosszabbította a műsorszolgáltatási engedélyt. A csatorna (m1, m2) a jövő héttől életbe lépő új műsorstruktúrájával jelentkezik.

A Magyar Televízió (MTV) közszolgálati műsoraival jelentősen túlteljesíti a médiatörvény előírásait, ezért biztos volt, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) újabb tíz évre meghosszabbítja a vezető szolgálati televízió műsorszolgáltatási engedélyét. A legfrissebb adatok szerint például az MTV az év első 7 hónapjában (2006. januártól augusztusig) csaknem hétszer nagyobb adásidőben sugárzott közszolgálati műsorokat, mint amit a médiatörvény előír. Főműsoridőben majdnem ötször több közszolgálati műsor került képernyőre a médiatörvényben rögzített minimumnál. Az MTV abban is túlteljesített az év első hét hónapjában, hogy a médiatörvényben előírtnál kétszer több olyan műsort sugárzott, amelyet független magyar és európai gyártó készített - áll az MTV közleményében.

Az MTV műsorszolgáltatási jogosultságának lejártakor, azaz október elsején lép életbe, és érvényes a közszolgálati médium mindkét csatornájára - jelezte Vékony Éva, az ORTT szóvivője. A határozat szerint ezen idő alatt az MTV köteles az analóg földfelszíniről a digitális földfelszíni sugárzásra átállásból fakadó nemzetközi és európai uniós kötelezettségeknek, valamint a jogszabályváltozásból adódó kötelezettségeknek az ORTT felhívására eleget tenni. A dokumentum kitér arra is, hogy a digitális átállás során az MTV köteles együttműködni a médiahatósággal, és elősegíteni, hogy adása mielőbb elérhető legyen digitális műsorszórás útján.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK