Clinton dühöng, de a film megy

2006.09.11. 9:00

Bill Clinton és egykori tisztviselői meg akarták akadályozni a Path To 9/11 című minisorozat bemutatását, az ABC csatornán vasárnap mégis lement az első rész.

Az amerikai ex-elnök és csapata elsősorban azt kifogásolta a filmben, hogy a készítők jó pár tényt meghamisítottak a drámai hatás kedvéért, aminek következtében a Clinton-adminisztráció hamis - értelemszerűen a valóságosnál rosszabb - színben tűnhet fel a tévénézők számára. Emiatt nem egyszer fel is emelték szavukat, mire az ABC azt válaszolta, hogy ez még nem a végleges változat.

Az egyik leginkább bírált jelenet az akkori nemzetbiztonsági tanácsadó, Samuel Berger személye körül forog: a film szerint ugyanis Bergeren múlott, hogy annak idején nem kapták el Oszama bin Ladent. Az alkotás hasonlóan negatív szerepben tünteti fel a volt külügyminisztert, Madeleine Albrightot is. Tény, hogy a filmben keverednek a fiktív és a valóságos elemek, így az egyik szereplő, Harvey Keitel is kétségbe vonta a film igazságtartalmát.

A kétrészes darabot végülis elkezdte vetíteni az ABC, az első részt vasárnap sugározták - a második, befejező epizód hétfőn, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás ötödik évfordulóján kerül adásba. A filmmel kapcsolatban nagyobb változtatások nem történtek, mindenesetre azt már a főcímből megtudhatjuk, hogy a Path To 9/11 nem dokumentumfilm, így jó része a fantázia terméke. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK