A Bambanőt is megnézte az ORTT

2006.09.15. 12:00

2006 harmadik negyedévben, július 1-je és szeptember 12. között összesen 47 panasz érkezett a Panaszbizottsághoz, ami - a korábbi évek nyári időszakaihoz hasonlóan - jelentősen kevesebb az előző negyedévekben tapasztaltnál.

A legtöbb panasz a harmadik negyedévben a Magyar Televízió ellen érkezett (13), ebből több a Nap-kelte adását, Az Este és a Híradó műsorait kifogásolta. A soros elnök, Udvardyné Sárik Éva az [origo] kérdésére elmondta, hogy láthatóan a nézők az MTV-től jobban elvárják a kiegyensúlyozottságot, a semlegességet, mint a kereskedelmi csatornáktól. A panaszok főképp politikai jellegűek voltak, a közszolgálati adó nézői "pontos, precíz információkra" vágynak.

A TV2 ellen kilenc, az RTL Klub ellen hat panasz érkezett. Különböző típusú műsorok ellen nyújtottak be panaszt, amelynek nagy része hatáskör hiányában a testülethez került - korhatár-jelöléssel és reklámokkal kapcsolatos panaszokról van szó -, és érkeztek az augusztus 20-i események közvetítését kifogásoló bejelentések is. "Tűzijáték alatt nem szakították meg a műsort, holott kegyeleti okokból meg kellett volna tenni" - vélték többen, holott a három nagy tévéből kettő megszakította műsorát: nem a sebesültek, sokkal inkább a tomboló vihar miatt.

Érdekesség, hogy Stahl Judit műsora is sértett valakit: mint megtudtuk, a panasz a reformkonyhával volt kapcsolatos, valaki nem értett egyet a műsorvezető gasztronómiai megállapításaival. A TV2 Teletextjén is jelentek meg tévézőket sértő feliratok, ugyanakkor az RTL Klub által sugárzott, látszólag teljesen ártalmatlan és bugyuta Bambanő ellen is érkezett panasz - itt a korhatáros besorolással akadt probléma. A listán olyan műsorok szerepelnek még, mint a Tények (a sportlövőknek nem tetszett egy megfogalmazás), a TV2 által sugárzott Vissza a jövőbe, vagy az RTL gazdasági félrealityje, az Ecopoly. Furcsa, hogy az ORTT ellen is érkezett panasz: egyesek úgy vélik, hogy állampolgári jogaik gyakorlásában korlátozza őket, ha az ORTT rövidebb-hosszabb elsötétítéssel büntet egy-egy csatornát.

Az MTV, az RTL Klub és a Tv2 mellett érte kritika a Hír TV adását, a Danubius Rádió egy műsorszámát, a Viasat 3 egy adását, a VIVA ellen pedig két panasz érkezett. A rádiók közül a Klubrádió Bolgár György Megbeszéljük című műsora ellen négy panasz is elért a Panaszbizottsághoz, itt a "műsorvezetői magatartást" kifogásolták. A Magyar Rádió műsorát három ízben kritizálták, a Déli Krónika ellen érkezett panasz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK