Top 10: kedvenc összeesküvés-elméleteink

2006.09.22. 13:15

Elmúltak már a boldog békeidők, amikor egy tévésorozat jobbára arról szólt, hogy 42-45 percben a főhősök megtalálták a választ az éppen aktuális problémákra. Fejlődött a tévézés, és egyre nagyobb kihívást jelent a tévéseknek a néző figyelmének lekötése. De nem kellett félteni a kreatív elméket, ha a néző megunja a háromnegyed órás történeteket, és már az epizódok elején kitalálja, hogy a véres ingű, késsel hadonászó, "én öltem meg a disznót!" kiáltásokat hallató kertész gyilkos, akkor be kell vetni a sok epizódon vagy akár sok éven át tartó történetszálakat. Erre pedig, mint azt az X-akták óta már tudjuk, az összeesküvések a legalkalmasabbak.

A modern kori összeesküvős sorozatokat mindenféleképpen a Chris Carter által készített X-akták teremtette meg, de e műfaji jellegzetesség csak mostanság kezdett egyre inkább elharapózni. Érdekes, de letagadhatatlan tény, hogy ezek a sok részen átívelő történetek kicsit hasonlítanak a szappanoperák világára - mivel az a műfaj elérte, hogy a néző, ha nem akar lemaradni semmiről, akkor minden epizód előtt helyet foglal foteljében, és vallásos áhítattal követi az eseményeket. A különbség mindössze annyi, hogy egy szappanoperában tudjuk, hogy ki kivel van, ki kivel szakít, ki kit szeret, viszont az összeesküvések esetében jórészt homály fedi a részt vevő szereplőket, motivációik pedig pláne kérdésesek a néző előtt. Viszont már a Twin Peaks esetében (mely remekül ötvözte a szappanoperát egy afféle mini összeesküvéssel) is megtanultuk, hogy ha nem akarunk lemaradni a gyilkos leleplezéséről és különféle meglepetésekről, akkor bizony nem szabad egyetlen epizód idejére sem külön programot szervezni, mert utólag bizony megbánthatjuk.

Nézzük, hogy az utóbbi években mely sorozatok borzolták idegeinket megoldott vagy megoldatlan, a háttérben meghúzódó, aljas indokból elkövetett összeesküvésekkel és még azt is megvizsgáljuk, hogy vajon a titokzatos bábmester, a láthatatlan kéz, amely a szálakat és mintegy marionettbábként a szereplőket is mozgatja, mennyire marad láthatatlan.

X-akták

A modern összeesküvős sorozatok atyja. Az X-akták megteremtette az egyensúlyt a tipikus, monster-of-the-week, vagyis a hét szörnyetege és a háttérben lassan kibontakozó szövevényes cselekményszállal foglalkozó részek között. Chris Carter, a sorozat kitalálója ez utóbbiakra összpontosított, az általában duplarészes formátumban az adott évadok elejére és végére biggyesztett ufós-testrablós-kormányzati szálakat ő pödörgette, általában íróként. Részben rajta múlt, hogy ilyen sokáig néztük Mulder és Scully kalandjait, és abban is ő a ludas, hogy még a 9. évad befejeztével sem tisztult ki teljesen a kép. De talán ez így is van jól, talán nem is létezik igazi válasz.

Láthatatlan kéz-faktor: 10/10, mese nincs. Ráadásul szó szerint láthatjuk a kezet, amint éppen egy Morley márkájú cigaretta szorul sárgálló ujjai közé. A dohányos fickó a sorozathistória egyik legtitokzatosabb és talán az egyik legkarizmatikusabb szereplője volt. Hallgatott, nagyokat pöfékelt, és mindig ott volt, ahol lennie kellett. Hogy volt-e magánélete, nem tudni, de zseniálisan kavarta a sz... ószt.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK