Szenved a kócos rendőrnő

2006.09.29. 11:24

Új sorozat indult szinte titokban az RTL Klubon. A főnök egy frissen áthelyezett és nagy teret kapott rendőrnő lelki problémáit, beilleszkedési zavarait mutatja be, csak közben nyomozni is kell, hogy a néző a képernyő előtt maradjon.

The Closer - A főnök címmel új sorozat indult az RTL Klubon, különösebb promóció nélkül, szinte titokban, szerda esténként, 11 után. A sorozatok estéjén a csatorna A szökés-sel nyit, eztán jön a Gyilkos elmék, majd a végén még egy krimi, a Kyra Sedgwick főszereplésével készült nyomozós darab.

A sztori röviden: Brenda Leigh Johnson - aki rutinos nyomozó - Atlantából Los Angelesbe költözik, eladja korábbi házát, lemond jó állásokról, hogy új életet kezdjen egy gyilkossági csoport élén. Itt szembesül azzal a ténnyel, hogy az alapvetően férfias szervezetek, mint a hadsereg vagy a rendőrség, nehezen fogadnak el nőt vezetőként, különösen akkor, ha az egy jöttment, aki nemhogy az adott egységet, de még a várost sem ismeri. Persze a kívülről kemény, konok, keménykedő rendőrnő, aki természetesen belül egy érzékeny asszonyka, nehezen viseli a rideg elutasítást, és mindenképp be akarja bizonyítani, hogy milyen remek vezető lenne, ha hagynák az önérzetükben alaposan megsértett, öreg rókák, tapasztalt zsaruk.

Megismerjük az esendő, gyenge nőt is, aki hosszan kacérkodik egy fánkkal, ide-oda teszi, majd (mikor kiszárad végképp) hosszas szenvedés után, mégis megajándékozza magát a süteménnyel. Mégis, a legutóbbi epizód legidegesítőbb motívuma a főszereplő rakoncátlan hajtincse volt, ami folyton a szemébe lógott, talán ezzel akarták a szétszórtság látszatát kelteni, netán szexi dolognak vélte a rendező. Az epizód során a csoportvezető személyes problémái, nyűgös szenvedései nagyobb hangsúlyt kaptak, mint maga az eset, a nyomozás pedig olyan lassan haladt, hogy a már-már elbóbiskoló néző legnagyobb izgalma az volt, hogyan sikerül befejezni végre az adott részt, nem marad-e nyitott kérdés.

A képi világ nem nyűgözi le a nézőt - a szerdai epizód idejének háromnegyedét egy ingerszegény irodában vagy egy sivár vallatószobában töltötték a szegény szereplők, ezt talán ellensúlyozzák a továbbiakban a fordulatos, érdekes ügyek. Ha a magánéleti vergődést, belső vívódásokat nézzük, A főnök inkább A médium-ra hasonlít, nincs meg benne A helyszínelők-ből ismert gyorsaság, mikor csak az ügyre, a gyilkosságra koncentrálnak a precíz és céltudatos főhősök.

Kyra Sedgwicket nem mellesleg Emmy- és Golden Globe-díjra is jelölték, azaz tudhat valamit. Kisebb díjkiosztókon győzedelmeskedett is, így annak, aki szereti a rakoncátlan hajtincsekkel és emocionális zűrzavarral küzdő, kisebb hisztikre hajlamos, édesség után vágyakozó, de vonalaikra vigyázó, negyven felé járó, néha dominát játszó rendőrnőket, akiknek a végén mindig igazuk van, az még be is hódolhat A főnök-nek.

Kalmár Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK