Az RTL Klub október 7-én, kedden, kísérleti adással nyitott: klipeket sugároztak, Pumuklit futtatták, leadták a Koltai Róbert rendezte Patika egy részét. Mára már sehol nincs az akkori konkurencia, a Szív Tv, az M Sat, a Z+ sem a régi, de erősen megcsappant a három állami tévé nézőtábora is. A nyolc évvel ezelőtti Rádió és Televízió újságban a közszolgálati trió két egész oldalon terpeszkedett, a TV2 két hasábot, az RTL Klub egyet kapott: annyit, mint a HBO vagy a TV3. Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója akkoriban már a csatornánál dolgozott. "Fantasztikus év volt, remek dolog valaminek a részese lenni, teljesen az elejétől. A főiskoláról négyen kerültünk a Fókusz-hoz: Batiz, Marsi, Holló és jómagam. Igazából öten kezdtük, még M. Kiss Csaba is ott volt. Én korábban két évig dolgoztam az Objektív című műsorban, így nekünk volt már némi tapasztalatunk. Aránylag hamar, jó és érdekes munkát kaptunk" - emlékezett, mikor korábban erről faggattuk. Gönczi Gábor és Papp Gergely is aránylag hamar ott voltak a műsornál.

Az RTL Klub bejelentetten tesztadással startolt, ez a korszak három hétig tartott. Ebben az időben még csak régi magyar filmek mentek, semmi más, ezért később nagy büntetést is kapott a csatorna az ORTT-től. "Igazából szerettünk volna később indulni, de a műsorszolgáltatási szerződés meghatározta, hogy a licencről való döntéstől számított hány napon belül kell elindítani az adást. Szerintem egyébként ennek a három hétnek köszönhető sok szempontból a TV2 jelentős kezdeti előnye" - vélte Kolosi Péter egy korábbi cikkünkben.

A startnál sokaknak semmiféle tévés gyakorlata nem volt, de Kolosi szerint az RTL Klub koncepciója is az volt, hogy olyan emberekkel indul, akiknek nincs sok tapasztalata - így annyi előny volt, hogy a rossz klisék, berögzült szokások, amik az MTV-nél évtizedek óta dolgozókat jellemezték, nem jelentek meg a fiatalos arculatú csatornánál. "Szakmailag és emberileg más stílus alakult ki. Példa erre, hogy mások csodálkoznak azon, hogy nálunk a dolgozók örülnek a másik sikerének" - tette hozzá a programigazgató.

Kalmár Csaba