Műsor, mely sok "szénhidrát" tartalmaz

2006.10.12. 10:31

Az M1 új műsora, a Vevő-szolgálat inkább ismeretet terjeszt, mint hogy fogyasztót védene. Az első adás bátortalan, pipogya volt: ugyanezen az estén a Napló adott egy riportot, melynek készítője határozottan és keményen vonta kérdőre a kutyájuk után a piszkot fel nem szedő nyugdíjas néniket és más kisembereket.

Vasárnap debütált az MTV új fogyasztóvédelmi magazinja, a Vevő-szolgálat. Bizonyos témák, mint kultúra, ismeretterjesztés mellett ez is olyan, mely a közszolgálati médiumok hatáskörébe tartozik. Az ok egyszerű, egy kereskedelmi adó a hirdetésekből él, ezért kiszolgáltatott a reklámozó cégeknek, bolond lenne hát fenéken billenteni a vevőit átvágó multikat. Pedig a téma hálás, a hirdetési piac közelébe sem merészkedő kínai gagyiárusok és kerékbilincselő cégek ellen a kertévék is felveszik a harcot, amit közönségük díjaz is, mert vásárlóként mi magyarok - valljuk be - elég kiszolgáltatottak vagyunk.

Az MTV sem új ezen a terepen, az MMM (Mit, Mennyit, Mennyiért?) évekkel ezelőtt, A tévé ügyvédje évek óta védi a fogyasztókat, kíváncsiak voltunk hát, az új műsor mennyire teszi oda magát. Emlékeink szerint az MMM alapos és nézhető műsor volt, ezért bizakodásra adott okot, hogy ennek műsorvezetője, Nagy Tünde a Vevő-szolgálat arca, annál is inkább, mert így kimenekülhetett a Krém című popzenei izé díszletei közül, ahová kár is volt beülnie, kilógott az első perctől (no majd Ábel "Julcsi" Anita).

A műsor teszteket és árak összehasonlítását ígérte, és a fogyasztói társadalom gépezetének kiszolgáltatott fogaskerekeként nagyon reméltük, hogy egy kemény tőkésizélgetésben lesz részünk. Az első adás témája a kenyér volt, ami nem tűnt rossz választásnak, mert alapból mindenkit érint (talán a candida-diétázók egyre növekvő, de még mindig kisebbségben lévő táborát kivéve), és ráadásul kiderül belőle, hogy mennyire alaposak a műsorkészítők, képesek-e túlhaladni az "olcsó kenyér az tulajdonképpen műanyagokkal felfújt hamar száradó másolat" típusú közhelyeken. Ezen a terepen ráadásul neki lehet menni a gonosz multiknak is, akik olcsóért adják a műkenyeret, amivel kicsinálják a becsületes magyar pékeket. A labdát feladták maguknak, a kérdés az volt, hogy le is csapják-e.

mti

A herédi pékmester, Samu Alfonz pékségében, Samu Alfonzné,
Ella asszony az ünnepi cipókkal

Inkább csavarással kezdték, a műsor elején arról esett szó, hogy Mátyás korában miből is készült a kenyér, amit még bemelegítésnek elnéztünk, de vártuk a belemenést. Aztán az jött, hogy a kisipari és a multikenyér között a kovász a különbség, meg az, hogy hízlal-e a fehér kenyér, de mielőtt végképp a Mindentudás egyetemén éreztük volna magunkat, végre áttérünk az első tesztre. Előtte még kiderül, hogy a barna kenyér sokszor nem az, mint aminek látszik, de sajnos ettől még nem tehető ki objektív vizsgálatnak, mert a hazai szabályozás csak a fehér és félbarna leírásával foglalkozik, ezért csak ezek tesztelhetőek.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK