Három Terminatort egy Supermanért

2006.10.13. 12:53

Nemrég felröppent a hír, hogy a Magyar Televízió jelmez- és kelléktára lehetőséget biztosít legbecsesebb darabjainak kölcsönzésére. Nálunk ez meglehetős újdonságnak számít, közben a tengerentúlon a legendás Star Trek-széria kellékeit már el is árverezték, így ott a szerencsés (és kellően gazdag) rajongó nem csak egy buli erejéig öltheti magára Kirk kapitány kosztümjét. Amerikában régóta nagy divatja van a tévés relikviák aukcióinak és az autogrampiac sem pang úgy, mint nálunk. Cikkünkben ebbe a sajátos világba szeretnénk egy kis betekintést nyújtani, közben természetesen megnézzük azt is, hogy melyik tévésztár mennyit is ér.

A tervek szerint az MTV honlapján keresztül elérhető elektronikus piacteret csinál jelmez- és kelléktárának darabjaiból a Magyar Televízió - a jövőben bárki kikölcsönözheti a mintegy százezer tárgyat. Az új szolgáltatással bérbe lehet venni ezeket a tárgyakat, a kikölcsönzőnek azonban kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy eredeti állapotában hozza vissza őket.

A szerződés kitételei miatt senkinek nem éri majd meg, hogy "elsüllyesszen" egy számára kedves tárgyat, annak költségei ugyanis jóval meghaladják majd az adott holmi tényleges árát. Az MTV jelmez-, kellék- és díszlettárának sorsa legutóbb tavaly novemberben került nyilvánosan szóba: akkor az eladására kiírt pályázat visszavonására hívta fel a menedzsmentet a médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriuma.

Ezret sem éri el azoknak a védett daraboknak a száma, amelyeket csak az intézmény elnökének engedélyével lehet kikölcsönözni. Rudi Zoltán, az MTV elnöke a kuratórium akkori döntésével kapcsolatban arra utalt, hogy a jelmez-, kellék- és bútortár fenntartása évi 30-40 millió forint veszteséget okoz a közszolgálati médiumnak.

Amerikai kiárusítás

Nézzünk körül a nagyvilágban! A Star Trek negyvenedik születésnapjára kipakolták a CBS Paramount Television raktárát, és egy háromnapos megaárverésen eladták a tévésorozatok és mozifilmek pontosan ezer kellékét. Az október 5. és 7. között, New Yorkban megtartott aukció összesen, kicsivel több mint hétmillió dollárt, azaz körülbelül másfél milliárd forintnak megfelelő bevételt hozott a stúdiónak. A Star Trek-ereklyék presztízsét - az értük adott, elképesztően magas összegeken felül - az is jól mutatja, hogy eladásukat az egyik legismertebb (ha nem a legismertebb) aukciós ház, a Picasso- és Van Gogh-képekkel is sáfárkodó Christie's intézte. Bár az árverésen rekord összegek születtek, nem csak az Űrszekereknek megy ilyen jól a bolt: a tengerentúlon rengeteg, kifejezetten a szórakoztatóipari ereklyék eladására létesült aukciós ház működik. Ilyen például a Julien's, amely most éppen Cher személyes tárgyait kínálja megvételre, vagy a főként sportrelikviák adás-vételével foglalkozó internetes cég, az American Memorabilia.    

Visszatérve a Star Trek-árverésre, a legtöbbet az Enterprise csillaghajó egy modellje ért meg a rajongóknak, amelyet a Star Trek: The Next Generation című sorozatban használtak az alkotók. Ezért nem kevesebb, mint 576 ezer dollárt, vagyis majdnem 124 millió forintot fizetett ki egy trekkie - tegyük hozzá, hogy az aukciós ház szakértői eredetileg 25-30 ezer dollárra becsülték az értékét. Általánosságban is elmondható, hogy leginkább a különféle modellek és makettek érdekelték a licitálókat: egy klingon hadihajó 307 ezer dollárért (66 millió forintért) talált gazdára, a Deep Space Nine űrállomás makettje, illetve a Voyager és az Enterprise egy másik modellje pedig egyaránt 132 ezer dollárért (kicsivel több mint 28 millió forintért) kelt el. Az ezerből végül is kereken tíz tárgyért adtak százezer dollár feletti összeget, és ezek között csupán egyetlen más jellegű kellék található, amely viszont így is rekordot döntött a maga kategóriájában. Dr. McCoynak egy speciális űrruhájáról van szó, melyet még az eredeti, 1966-os sorozat egyik epizódjában viselt: 144 ezer dolláros (31 millió forintos) eladási árával, máris bekerülhet a Guinness Rekordok Könyvébe.

Star Trek
Star Trek-kellékek az aukción

Az eddigi legmagasabb áron eladott tévés kosztümöt - legalábbis a Guinness szerint - eredetileg George Reeves hordta, mégpedig az 1955-ös, The Adventures of Superman című sorozatban. Bizony, a most második helyre kényszerült, korábbi csúcstartó Superman latexruhája volt, amely közel 130 ezer dollárért kelt el a Profiles in History egyik árverésén, 2003-ban. Különös viszont, hogy még magának a Profiles in Historynak a honlapján is találunk ennél drágább ruhát - ami mellesleg szintén a Star Trek-hez kötődik: a honlap szerint Spock eredeti felsője, annak idején 132 ezer dollárt ért meg egy rajongónak. Egyébként ez az aukciós ház is elég tekintélyes szerepet vállal a tévés és filmes relikviák értékesítésében, ők adták el például a nálunk Jeannie, a háziszellem címmel vetített I Dream of Jeannie címszereplőjének dzsinnkosztümjét (46 ezer dollár / közel 10 millió forint) vagy a tengerentúlon népszerű, Gilligan's Island (Gilligan szigete) főszereplőjének trikóját (29 ezer dollár / több mint 6 millió forint) is.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK