Elhunyt Frédi és Béni atyja

2006.10.13. 11:28

Kilencvennégy éves korában távozott az élők sorából Ed Benedict, a Hanna-Barbera rajzfilmek vezető rajzolója. 

Az öregúr valójában már jó másfél hónapja - egészen pontosan augusztus 28-án - búcsút vett az élettől, de régi jóbarátja és alkotótársa, David K. Sheldon csak a napokban tudatta a médiával a szomorú hírt. A híradásokból nem derül ki, hogy miért várt vele idáig, az mindenesetre bizonyos, hogy Benedict személyében az animációs filmgyártás egyik nagy öregje hagyott itt minket.

Lévén a Hanna-Barbera páros elsőszámú rajzolója, számtalan, emlékezetes figura kötődik a nevéhez, elég csak például Maci Lacira vagy a Jetson család tagjaira gondolnunk. A legnagyobb áttörést azonban egy másik família, jelesül Flintstone-ék megrajzolásával érte el: innentől számíthatjuk a tévés animáció felnőtté válását, a Flintstone család volt ugyanis az első rajzfilm, amelyet főműsoridőben adtak le a televízióban. A címszereplő házaspár állítólag abban is az első volt, hogy előttük rajzfilmszereplők még nem bújtak közösen ágyba.

Mindez 1960-ban történt (legalábbis a Flintstone család akkor került először adásba az ABC-n), de Benedict karrierje ennél sokkal régebbre nyúlik vissza. A hivatásos rajzolást kereken haminc évvel azelőtt kezdte, méghozzá egyből egy igen magas presztízsű cégnél, a Walt Disney Stúdiónál. Itt Miki egér egy-két történetében is alkotott kisebb karaktereket, majd - a biztonságos szamárlétra helyett - mégis inkább Oswald Lantzhoz csatlakozott, akivel közösen készítették el a Universalnak az Oswald the Rabbit című sorozatot.

Ed Benedict Extras

Egy vázlat Flintstone Frédiről

Benedict saját céget is alapított barátjával, Jerry Brewerrel közösen, de ez a vállalkozás hamar csődöt mondott, a nagyobb stúdiók eltérő érdekei miatt. A nagy rajzoló ezután visszatért a Disneyhez, majd Tex Averyvel dolgozott együtt, a szomorú kiskutya, Droopy figuráján. William Hanna és Joseph Barbera végül is a Ruff & Ready Show-ban alkalmazta őt először (ez volt a producerpáros első tévés sikere) - aztán olyan jól bevált, hogy nyugdíjba vonulásáig, nekik készítette a rajzokat.

Benedict munkássága óriási hatással volt a következő rajzfilmes nemzedékre, ahogyan például John Kricfalusi, a Ren és Stimpy című szürreális rajzfilmsorozat alkotója fogalmazott: "Benedict az animáció meg nem énekelt hőse volt, egyike legnagyobb rajzolóinknak."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK