Volt egy nagy dobásuk

2006.10.25. 10:45

A Twin Peaks misztikus, szürreális (sokak szerint zavaros) sztoriját lehetetlen lenne elmesélni, de meggyőződésünk, hogy nem is kell, hiszen egyrészt a filmben inkább az ugyanezekkel a jelzőkkel illethető hangulat a fontos, másrészt úgyis alig akad ember, aki annak idején ne próbálta volna meg saját maga kibogozni a szálakat. A központi figurát, Cooper ügynököt játszó Kyle MacLachlant sem nagyon kell bemutatni senkinek, annak ellenére, hogy sohasem vált A-kategóriás szupersztárrá, legalábbis ami a foglalkoztatottságot és az általa hozott bevételeket illeti. MacLachlannek ugyanis jellegzetes tulajdonsága, hogy vagy eleve független rétegfilmekben, vagy a nagyközönség számára készült, de óriásit bukott produkciókban vállal szerepet. Az előbbi csoportra jó példa Kafka A per-jének feldolgozása (ebben ő játssza magát Josef K.-t) vagy a Doors-ról készült életrajzi film, melyben a legendás zenekar billentyűsét jeleníti meg; a főszereplésével készült bukták sorát pedig elsősorban a már említett Showgirls, illetve a Flintstone család idióta filmfeldolgozása gazdagítja. Tévés alakításait már jobban válogatja meg a színész, így sikeres szerepet játszik a Szex és New York-ban, illetve ennek kertvárosi változatában, a Született feleségek-ben (a második évadtól kezdve). Nem elhanyagolható színházi munkássága sem, tehetségét ugyanis számos Shakespeare-drámában bizonyította, de játszott együtt például Woody Harrelsonnal is, az On An Average Day című darabban, vagy a sokak számára csak Picard kapitányként ismert Patrick Stewarttal, Harold Pinter A gondnok című művében.   

Truman seriff és Cooper ügynök

Lényegesen kevesebb színpadi szerepet vállal a Cooper ügynök segítőjét, Albert Rosenfieldet alakító Miguel Ferrer, viszont annál több művészeti ágban jeleskedik, mondhatni, igazi polihisztor. Csupán tévés szerepeit nézve, rengeteg nagy sorozatban kapott vendégszereplési lehetőséget, így például a Vészhelyzet-nek már rögtön az első epizódjában megmutatta magát, de láthattuk őt a többek között a Miami Vice-ban vagy a Will & Grace-ben is. A mozival sem áll sokkal rosszabbul, újabb filmjei közül említésre méltó a Traffic vagy a Mandzsúriai jelölt. Ferrer (aki egyébként George Clooney unokatestvére) szívesen adja a hangját is különböző produkciókhoz, így megszólal a Halo 2 számítógépes játékban, de Jackie Chan kalandjai-t is szinkronizálta már. A színész emellett zenél (saját zenekara van, The Jenerators néven), képregényt tervez és golfversenyek szervezésében segédkezik. A Twin Peaks-béli FBI-osztag többi szereplőjét jól ismerjük, hisz őket olyan figurák személyesítik meg, mint Chris Isaak, Kiefer Sutherland, David Bowie vagy maga David Lynch (a töksüket Gordon Cole szerepében). A kisváros seriffje és beosztottjai, finoman szólva, nem kerültek be ennyire a köztudatba: a főnököt, Harry S. Trumant játszó kanadai színész, Michael Ontkean csupa B-filmben játszott a Twin Peaks után, amelyek már csak címükkel is utalnak színvonalukra: Legacy of Lies, Vendetta II: The New Mafia. Helyettesei közül az indián Sólyom szerepébe bújt Michael Horse-ot láthattuk több sorozatban, de ott is csak egy-két epizód erejéig: feltűnt a Walker, a texasi kopó-ban, a Roswell-ben és a JAG-ben; a másik helyettes, Andy Brennan (Harry Goaz játszotta) teljességgel eltűnt a képernyőről (igaz, amúgy sem volt hivatásos színész), helyette inkább szobrászkodik és fotózgat.

www.lynchnet.com
A Tuskó Lady egy üdvözlőkártyán

Nem hogy nem tűnt el, de szinte egyfolytában jelen van a képernyőn Kenneth Walsh, aki Cooper ügynök fő ellenségét, Windom Earle-t játszotta a sorozatban: mintegy száz tévés produkcióban láthattuk már. Sokszor jelenít meg történelmi figurákat, többek között Thomas Edison vagy New York egykori kormányzója, Thomas E. Dewey bőrébe is belebújt már - különös egybeesés, hogy a Twin Peaks seriffjének "nevet adó" Truman elnököt kétszer is eljátszotta. Munkásságát szülőhazájában, Kanadában olyannyira elismerik, hogy 2003-ban megkapta a civilek számára adható legmagasabb állami kitüntetést, az Order of Canadát is. A sorozat másik (sokadik) misztikus figurája a Tuskó Lady, aki mindenhova egy jókora fadarabot cipel magával, mert azt hiszi, hogy elhunyt férje szelleme abba költözött. A bolond nőt alakító Catherine E. Coulson David Lynch régi foglalkoztatottja - ezzel egyébként nincs egyedül, hiszen például Kyle MacLachlan is játszott a Twin Peaks előtt a Dűné-ben és a Kék bársony-ban is. Coulson a mester egyik rövidfilmje mellett a Radírfej-ben kapott szerepet:  egyébként filmbéli partnere, Jack Nance volt a színésznő első férje (aki egyébként szintén megjelenik a Twin Peaks-ben is, Pete Martell szerepében). Coulson ezután egy rabbihoz ment hozzá, közben a színészkedés helyett inkább az operatőri munkák felé fordult, segédkezett például a Star Trek második sorozatánál és az Éjszaka a Földön című film forgatásában is. Jelenleg (immár jó tíz éve) az Oregon Shakespeare Festival nevű színi társulat tagja, 2006-ban például olyan darabokban játszott, mint az Anna Frank naplója vagy A veronai két nemes.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK