A hétfő ismét egy rendkívüli nap volt, egy televíziós szempontból (is) kihívást jelentő eseménysorozattal. Érdemes felrúgni az előre megadott programot, levenni a nagyfilmet a műsorról és csak a Budapest utcáin zajló összecsapásokra figyelni? Mérleglik a tévéknél, hogy mennyire komoly a helyzet, majd döntenek arról, hogy rendkívüli hírműsorral kövessék az eseményeket, vagy inkább maradjon minden a megszokott mederben?

Melyik csatornára kapcsolt a tévéző, mikor ugyanaz a kép ment tíz percen át, több nagyobb tévén? Herkules lenyomta a tüntetőket? A csinos topmodell-jelöltek befolyásolták a nézettség alakulását?

Augusztus huszadikán az utcára vonult tömegekre támadó természet, szeptemberben maguk az utcára vonuló tömegek okoztak különleges helyzetet Budapesten. A televíziók tudósításairól sokan írtak sokfélét, mi őket kérdeztük, hogy mit tesznek, ha vészhelyzet adódik. Erről bővebben írtunk itt. Most csak a nézettségre fókuszálunk.

Érdemes megfigyelni a négy legnépszerűbb hazai tévé tegnapi nézettségét. A kereskedelmi célcsoportban, a 18 és 49 éves kor közti nézőknél a Tények és az RTL Klub Híradó-ja közel egyforma eredményt ért el fél héttől hétig, eztán viszont több nézőt tudott megtartani utóbbi csatorna. 19.50 és 20 óra között ugyanarról az eseményről tudósított több nagyobb csatorna, ugyanazt a képet a legtöbben az RTL Klubon nézték (mint az AGB Nielsen ábráján is látható), majd a TV2, végül az MTV volt a befutó.

Forrás: [origo]

Nézze meg nagyban az egész napot - Klikk ide!

20.50-től rendkívüli Híradó-val jelentkezett az m1, ekkor meg is ugrott a közönségaránya a fiatalabbaknál is. Talán sokan hiányolták a beharangozott Eldorádó című filmet, de a közszolgálati csatornánál nemigen lehetett kérdés, hogy az aktuális zűrzavar fontosabb, mint egy - kiváló - magyar film. A Duna tévé nem váltott, ott a Szamárköhögés lement a program szerint.

Mint az ábrán is látható, az est további része egyfajta hullámvasút, hol megugrott a Tények extra közönségaránya, hol pedig a Herkules című kalandfilmre figyeltek többen - ezt az RTL Klub hírekkel megszakította. A Viasat 3 hírműsort nem gyárt, így a csatorna rendületlenül hitt a Topmodell című hazai realityben és A helyszínelők sikerében.

AGB

Teljes lakosság: nézze nagyban!

A hétfő este győztese a teljes lakosságnál a TV2 volt: a csatorna a folyamatos összefoglalókkal és élő bejelentkezésekkel jelentkező monstre hírműsora a teljes lakosság körében 28,2 százalékos közönségaránnyal győzött. A hasonló átalakított műsorstruktúrával jelentkező közszolgálati M1 ezzel szemben mindössze az aktuálisan tévét nézők 17,3 százalékát ültette a képernyők elé. A filmnél maradó RTL Klub esti átlaga is alulmaradt a TV2-vel szemben: a teljes lakosság körében 27 százalékos közönségarányt könyvelhetett el. A Tények különkiadását az este egyes szakaszaiban több mint 2 millióan figyelték. (Az adatok az éjfélig tartó időszakra vonatkoznak.)