Egy amerikai botrányos, zajos eset ismét rávillantott arra, hogy nincs minden rendben a képernyőn a kisebbségek terén. Ennek kapcsán utánanéztünk, mi a helyzet most, itthon, társadalmi súlyuknak, netán a lakosságon belüli arányuknak megfelelő-e a romák jelenléte a tévéknél, a kamera mögött, a képernyőn vagy a szerkesztői szobában. A téma persze százoldalas tanulmányra is elég, de megpróbáltuk röviden: megkérdeztük, mi van az MTV-s ösztöndíjas programmal, faggattuk az RTL Klubot, látnak-e missziót Győzike szerepeltetésében, és a TV2 álláspontját is megtudtuk.

Egy korábbi cikkünkben megvizsgáltuk alaposan, hogy milyen trükköt vetett be a nézettség növelése érdekében az egyik amerikai tévécsatorna: a Survivor túlélő-show újabb válogatásánál a húsz szereplőt rasszok szerint szeparálták, így alakul ki egy latin, egy fekete, egy fehér és egy ázsiai csapat, öt-öt fővel. Megnéztük emellett, hogy a legnépszerűbb, több tucat országban igen sikeres sorozatok közül kettő (Lost és Születetett feleségek) hány kisebbséghez tartozó színészt vonultat fel, és szerepük mennyire illeszkedik a sztereotípiákhoz.

De mi a helyzet itthon? Természetesen nem a görög vagy lengyel kisebbség képernyős túlsúlyáért harcolunk - de vajon megfelelőnek tartják a szakemberek a romák képernyős jelenlétét? Rácz Attila, a Romapage felelős szerkesztője szerint általános probléma, hogy a romák - az össznépességen belüli arányukhoz képest - alulreprezentáltak a médiában. "Hiányoznak a roma származású műsorvezetők, műsorkészítők, újságírók. Képernyőről való távollétükben még ma is gyakori, hogy a tudósítások egyoldalúak és nemegyszer súlyosan előítéletesek. A helyzetet akár már az is látványosan javíthatná, ha egy-egy roma vonatkozással nem bíró közéleti kérdésben roma származású orvost, jogászt, tanárt szólaltatnának meg a véleményformáló műsorok" - véli.

Mindeddig egyébként egy szappanoperáról tudnak, ahol egy szereplő roma származása - néhány rész erejéig - tematizálódott volna (Barátok közt; Balogh Nóra, a sorozat népszerű ügyvédnője). Pedig a pozitív roma karakterek - a hőssel való érzelmi azonosulás jól ismert hatásmechanizmusa révén - látványosan hozzájárulhatnának a sztereotípiák eloszlatásához, véli Rácz Attila. Hogy milyen próbálkozások voltak a roma kultúra terjesztésére a nagyobb tévécsatornákon? "Sajnálatos, hogy a közszolgálati televízió Roma Magazin című műsora heti egy alkalommal, egy kevéssé nézett műsorsávban (hétfőn 13 órakor) kap helyet, pedig az abban bemutatott riportok, illetve kulturális eseményekről (kiállítások, koncertek, könyvbemutatók) hírt adó tudósítások szélesebb közönség érdeklődésére tarthatnának számot" - mondta.