Manapság igen divatosak a misztikus tévésorozatok, melyek többféle természetfeletti jelenségből is meríthetnek ötletet. Közkedvelt téma például a halottlátás (ezt a vonalat itthon A médium képviseli), mely képességét a főszereplő általában valamilyen nyomozás segítésére használja fel. Nem ritka, hogy ezeket a műsorokat egy valós médium élettörténete ihleti, aki aztán remek tanácsadó lehet a sorozat készítésénél is. Utánajártunk, kik állnak az ilyen jellegű adások hátterében, így olvasóink többek között azt is megtudhatják, hogy kiről mintázták A médium bájos nyomozóját, de természetesen kitérünk a magyar szaktekintélyekre is.

A médium szóval azokat az embereket szokás jelölni, akik valamilyen úton-módon képesek kapcsolatot teremteni a túlvilággal. Sok, tudományos szemléletű embernek egyértelmű, hogy kapásból csalónak bélyegzi azokat, akik ezt állítják magukról - a gonoszkodók szerint az igazi médiumot is arról lehet felismerni, hogy saját magán kívül ő is mindenkit szélhámosnak nevez. A szellemidézés jelenségével például már a nagyhírű fizikus, Michael Faraday is foglalkozott, még a tizenkilencedik században: szerinte az asztaltáncoltatás során pusztán a rejtett öntudat tör felszínre, önkéntelen mozgások formájában. Mindenesetre mondhat bárki bármit, a jelenség virágkorát éli, rengeteg médium (vagy magát médiumnak mondó ember) és még több hívő van, a tanok terjedését pedig mi sem segítheti jobban, mint a televízió.

Persze, nem csak ismeretterjesztésről, sokkal inkább a nézők szórakoztatásáról szólnak azok a fikciós műsorok, amelyek egy-egy halottlátó élményein alapulnak. A két leghíresebb sorozat, a már említett A médium és az idehaza egyelőre még nem vetített, Ghost Whisperer (bár úgy hírlik, hogy az RTL Klub már megvette a produkciót). Hogy ki áll A médium hátborzongató történetei mögött, nem nehéz kitalálni, hiszen a szóban forgó hölgy neve megegyezik a Patricia Arquette által megjelenített karakterével: Allison Dubois a valóságban is létező személy, aki nap mint nap találkozik a filmben ábrázolt jelenségekkel. A szerepre nem véletlenül választották egyébként Arquette-et, a médiummal ugyanis eléggé hasonlítanak külsőre: Dubois ugyanúgy szőke, csinos és fiatal. Úgy tűnik, a való életben nem viseli meg őt annyira az elhunytak látványa, képességére inkább egyfajta adományként tekint, mellyel segíthet kisebbíteni az itt maradtak fájdalmát.

Erre utal első, a témában írott könyvének címe is (Don't Kiss Them Goodbye), amelyben azzal vigasztalja az élőket, hogy nem kell örökre elbúcsúzniuk elhunyt szeretteiktől. Dubois-nak egyébként nemrég jött ki egy másik, egészen hasonló műve, a We Are Their Heaven, jelenleg ezzel járja az Egyesült Államokat. A tévében A médium-mal kapott nyilvánosságot, ezenkívül feltűnt néhány tévéshow-ban is. Nemrég magánéleti szerepben is láthattuk, a VH1 My Fair Brady című műsorában, amely egy esküvő előkészületeit (és természetesen magát a nagy eseményt) mutatta be - a médium itt a násznép körében tűnt fel, ugyanis történetesen igen jó barátja mind a feleségnek, mind a férjnek. Dubois különleges képességét egyébként egyetemista korában fedezte fel, ami miatt egyből abba is hagyta jogi tanulmányait. Szabadidejében - akárcsak sorozatbeli alteregója - ő maga is szívesen segédkezik rendőrségi nyomozásokban, állítólag számos gyilkossági ügyet göngyölített már fel, az áldozatok útmutatása alapján.