Állandó ORTT-megfigyelés alatt a Bumeráng

2006.11.08. 16:40

Hetek óta folyamatosan ellenőrzi a médiahatóság a Sláger Rádió reggeli műsorát, amellyel szemben korábban több kifogása volt a testületnek - mondta Vékony Éva, az Országos Rádió és Televízió testület (ORTT) szóvivője.

A Bumeráng folyamatos vizsgálatát a júniusi és júliusi adások áttekintése után rendelte el az ORTT. A testület arra vár választ, mennyiben felelnek meg az adások a médiatörvény kiskorúak védelmével kapcsolatos rendelkezéseinek. A vizsgálat eredményéről az ORTT irodája hetente készít tájékoztatót a testületnek - közölte a szóvivő.

A vizsgálat elrendeléséről szóló határozat indoklásában az szerepel, hogy az adásokban a műsorvezetők többször is olyan, szexuális vonatkozású megjegyzéseket tettek, amelyek "összezavarhatták" a fiatalabb hallgatókat.

A meglehetősen szókimondó Bumeráng-gal tavaly is akadtak gondok - tudta meg az [origo] Vékony Évától. 2005. november 4-én például a stúdióban tartózkodó hölgyeket, (Mónit, Edinát, majd később Dórit) arról faggatták a műsorvezetők, hogy mikor volt az a pillanat, amikor a saját testükkel úgy találkoztak, hogy "ez most más volt".

Aznap a nemi jellegű témák dominálhattak, mert a beszélgetés vezérfonala a leszbikusság volt: a műsorvezetők arról faggatták Dórit, hogy melyik lányt nézte ki magának a rádióból. A beszélgetés végén megkérték a hölgyhallgatókat, idézzék fel azt a pillanatot, amikor először csodálkoztak rá a saját testükre, vagy azon egy pontra.

A Panaszbizottság szerint a műsorszolgáltató a témát nem kezelte kellő körültekintéssel, és a direkt szexuális tartalmakat oly módon tárta a hallgatók elé, hogy az a tizenhat éven aluliakat összezavarhatta, szellemi vagy erkölcsi fejlődésüket (különös tekintettel az "ekkor megértettem a nővéremet, hogy miért kell nekem is az övét mosni" mondatra) kedvezőtlenül befolyásolhatta. A testület megállapítja, hogy a 2005. november 4-i műsorszám túllépte azt a határt, amely a tizenhat év alatti hallgatók számára befogadható.

2006 februárjában újabb esetet vizsgált az ORTT, szintén tele szexuális szöveggel. Márciusban újabb felháborodott bejelentés: "A műsorszolgáltató sem a műsorszám, sem a szegmens előtt semmilyen figyelmeztető jelzést nem tett közzé. A bepanaszolt szegmensben az egyik műsorvezetőt - Bochkor Gábort - a születésnapja alkalmából egy szexuális segédeszközöket tartalmazó csomaggal lepték meg a kollégái. Az ajándék kibontásakor számos szexuális kellék neve elhangzott, és többnek a használatát is elmagyarázták Pirner Alma segítségével."

A műsor különféle szexuális segédeszközöket (péniszpumpa, korbács, golyók, péniszgyűrű, stb.) mutatott be részletesen, természetesen állandó poénkodás közepette. A testület meghallgatta a kifogásolt műsorszámot, és a műsorszolgáltató nyilatkozatát is figyelembe véve megállapította, hogy a Sláger Rádió olyan tartalmú beszélgetést közölt, amelyet IV. kategóriába kellett volna sorolnia, és így azt csak 22:00 óra után lehetett volna közzétenni.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK