Művészek forradalma az MTV-n

2006.11.30. 14:43

A művészet csak igazat mondhat. Ha másképp nem, a sorok között, félmondatokban, egy-egy dallamban - a Kádár-korszakban, az 1956-os forradalomra emlékezve. A művészeti szerkesztőség ezt a témát körbejáró összeállítását ma este láthatják az m1 nézői.

A Száműzött forradalom című műsorban alkotók, művészek beszélnek arról az időszakról, amikor nem jelenhetett meg a forradalom eszméje, szellemisége büntetlenül a kulturális alkotásokban. Az utókorra maradt művek - ha burkolt módon is, de - hiteles képet festettek. Hogyan dolgoztak, hogyan élték meg s élték túl a különböző művészeti ágak képviselői az elmúlt negyven évet? Hogyan tudták a titkolt gondolataikat elrejteni a metaforák mögé? Milyen magyarázkodásra kényszerültek például a színházigazgatók a felügyeleti beszélgetések során? Mit mondtak a pártközpontban a magyar zeneszerzőkről? Hogyan lehetett megmenteni például egy festményt, mi volt az a kimondhatatlan szó, ami miatt betilthattak egy filmet?

mtv

Bárdy György

A színház, film, irodalom, képzőművészet és zene területéről Babarczy László, Kósa Ferenc, Pomogáts Béla, Sümegi György és Hollós Máté beszélgetnek a kerekasztalnál. Személyes élményeikről mesélnek egy-egy konkrét műalkotásuk kapcsán, a nehezen megvalósuló filmekről, kultuszelőadásokról, eltitkolt szoborcímekről és arról, hogyan leplezték műveikben a szabadság igazát: Gothár Péter, Makk Károly, Ács János, Konrád György, Szokolay Sándor, Haraszty István, Kő Pál, Koncz Zsuzsa.

mtv

Csákányi Eszter

A műsor bemutatja az egykori műveket, s megelevenednek a kor irodalmi alkotásai is Örkény Istvántól Petri Györgyig - a részleteket Bárdy György, Ónodi Eszter, Csákányi Eszter kelti életre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK