Rózsa György: a szendvicstől a rekordig

2006.12.01. 8:53

Az MTV jellegzetes arca ő, éppen negyven éve van a pályán. Mint elmondta, kisgyermekként lenyűgözte az, hogy a képernyőn szereplőket mindig mindenki szerette: a pesti bérházban, ahol lakott, náluk volt az első készülék, oda járt tévézni minden lakó. Akkor határozta el, hogy tévés lesz. Alulról kezdte, majd idővel dolgozott a szakma nagy öregjeivel, sok mai sztárral. Mesélt számos már-már elfeledett produkcióról, de arról is, hogy mit néz meg ma a tévében.

Rózsa György negyven évvel ezelőtt lépett be először a Magyar Televízió kapuján, és jelentkezett munkára az Iskolatelevízió vezetőjénél, Kelemen Endrénél munkára. Más idők voltak, akkoriban egy tévécsatorna létezett, nem volt az a bőség, mint manapság. Az [origo] kérésére a kezdetekről is vallott: "Tízéves lehettem, amikor az egész kezdődött. A hatodik kerületben laktunk, egy nagy bérházban, és rengeteg szomszéd járt át hozzánk tévézni, mivel a konzervatív nagyapám, némi meglepetésre, vett egy készüléket. Engem nagyon megfogott az, hogy akkoriban a nézők mindenkit szerettek, aki feltűnt a képernyőn. Úgy döntöttem, hogy én színész leszek - mivel akkoriban úgy hittem, hogy csak színészek tűnhetnek fel a tévében" - mesélte.

A tévés ranglétrán persze legalul kezdte. "Az ELTE Bölcsészkarára jártam, de 1966 augusztusától már külsőztem a Magyar Televíziónak, a Századunk című műsornál voltam, majd sportműsoroknál tevékenykedtem. Hol szendvicset vittem, hol a csapatok összeállítását szereztem meg a Népstadionban, egyszóval változatos időszak volt. Aztán, mivel nálunk sok generációra visszamenőleg mindenki pedagógus volt, apám ismerte Kelemen Endrét, aki végül odavett az Iskolatévé-hez. A lengyeltudás jól jött fordításoknál, amúgy akkoriban lengyel menyasszonyom volt. Az ő szülei itt éltek, ő magyar szakra járt, de úgy láttam helyesnek, ha megtanulom a nyelvüket" - emlékezett.

mtv

Első önálló szerkesztésű műsora a Hétmérföldes kamera című úttörőhíradó volt. Az 1970-es évek több száz gyerekadása közül szívesen emlékszik vissza a Tízen Túliak Társasága című sorozatra, a labdaiskolákra (Focisuli, Pingpongsuli, Kosársuli, Röpsuli, Kézilabdasuli), az úttörő-olimpiai közvetítésekre. Az első vicces gyermekműsornak, a bolondos Idesüss!-nek ő volt a tanára, majd ő találta ki és vezette a falusi gyerekek első hazai tévévetélkedőjét, a Csepű, lapu, gongyolá-t.

Forrás: MTV

"1980-ban áthívtak a szórakoztató főosztályra. Ekkor már nemcsak gyereknézők ismertek meg az utcán, hanem néhány hónap múlva talán az ország egyik legismertebb műsorvezetője lettem a Kapcsoltam-nak köszönhetően. A műsor mindmáig a leghosszabban futó televíziós vetélkedő volt, hiszen Vitray Tamás egy, én tíz évig vezettem. Hosszú élettartamú műsorom több is volt, talán sokan emlékeznek a LEG...LEG...LEG...-re, ez 17 éven át futott az MTV-n. Egyáltalán, boldog vagyok azért, mert sok mindent kipróbálhattam, sokféle műsorban dolgozhattam" - mondta az [origo]-nak. Az utóbbi műsorfolyam 1983-ban indult.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK