Az amerikai piacon egy olyan könyv látott napvilágot, amely a South Park filozófiai hátterét boncolgatja, mondván, igenis van neki.

Robert Arp nemrég megjelent könyvével azt szeretné bemutatni, hogy a vécéhumor mögött is lehet komoly filozófia. Ezt a tézisét semmivel nem támaszthatná alá jobban, mint a tabudöngető South Park-kal, amely politikai inkorrektsége mellett, jelentős szerepet szán az altesti humornak is - teszi mindezt összetett filozófiai tudás birtokában, mint azt a könyvből megtudhatjuk.

A szerző konkrét epizódokat vonultat fel, melyek szerinte egy-egy filozófiai tézisre vagy iskolára épülnek: így a Paris Hiltont kifigurázó, beszédes című Stupid Spoiled Whore Video Playset például John Stuart Mill liberális filozófiáját veszi alapul - más részek pedig az ógörög Szókratész bölcsességét ültetik át napjaink televíziós kultúrájába.

Arp még hozzáteszi, hogy tulajdonképpen maga a South Park is egyfajta filozófia, kijelentését pedig eképpen támasztja alá: "A South Park-nak és a filozófiának gyakorlatilag ugyanaz a célja, mégpedig hogy feltárja az igazságot és jobbá tegye a világot. Az egyetlen különbség, hogy a filozófia kevésbé sokkoló eszközöket alkalmaz."  

Amerikában egyébként nem is olyan egyedi ez a könyv, mint azt első hallásra gondolnánk. A hatalmas rajongói tábort és a saját, alkotott világot figyelembe véve, szinte természetes, hogy a Csillagok háborújá-ról és a Mátrix-ról is született már hasonló írás - de például a Simpson család filozófiai hátterét is felgöngyölítették már.