Tévétörténeti eseménynek nézünk elébe: Hollandia lesz az első ország, mely teljes egészében átáll a digitális műsorszórásra.

A hollandok december 18-án, hétfőn tervezik a teljes átállást, ami azt jelenti, hogy az egész országban megszűnik az analóg műsorszórás, és helyébe a jóval fejlettebb, nagyobb választékot jelentő digitális televíziózás lép. Ez azért is nagy lépés, mert Európa többi országában fokozatosan állnak át az új rendszerre, az EU irányelvei szerint 2012-re kell csak megvalósulnia a teljes "digitalizálódásnak".

A digitális televíziózás legnagyobb előnye, hogy az analóg frekvenciák helyén tömörítve (ún. multiplex módon) sugározza a jeleket, így egy hagyományos frekvencián kényelmesen elfér egymás mellett akár öt csatorna is. Tehát a szimpla házi antennával jelenleg fogható három adás helyett, körülbelül tizenötöt nézhetnénk. Más kérdés persze, hogy az antenna mellett (vagy helyett), szükség lenne egy digitális jel-átalakítóra, ami egy brit felmérés szerint egyelőre inkább bosszúságot okoz használóinak, mintsem örömöt.

A 2012-re irányzott teljes átálláshoz újra ki kellett osztani a frekvenciákat, ami meg is történt május 15. és június 16. között, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) által szervezett regionális távközlési értekezleten. Magyarország itt nyolc multiplexet kapott, legalábbis a tévécsatornák számára, mert a rádiókhoz járt még három.

Eszerint a mostani három országos csatorna (m1, RTL Klub, TV2) helyett akár negyven adónk is lehet, melykeet az ország egész területén, külön kábeltévé-előfizetés nélkül nézhetünk. És ez akkor van így, ha egy multiplexre öt adót számolunk, de a szakértők szerint, a fejlesztések előrehaladtával akár hét-nyolc csatornát is fel tudnak majd pakolni egy multiplexre.

Idehaza egyébként már 1999 óta folyik kísérleti digitális sugárzás, csak épp a megfelelő törvényi szabályozás hiányzik még. Mindenesetre a tervek szerint 2007-től indulna meg a fokozatos átállás, amelytől az érintettek olyan szabad verseny kialakulását remélik, amely a távközlésben már megvalósult.