Elhunyt az Emmy-díjas színész

2006.12.14. 8:49

Távozott az élők sorából Peter Boyle, akit leginkább a Szeretünk Raymond! zsémbes öreguraként ismerhettünk.

A hetvenegy évesen elhunyt színész régóta szenvedett egy myeloma multiplex nevű betegségben, mely a plazmasejtek túltermelődése nyomán, a csontokat roncsolja. Ehhez hozzájárult még szívelégtelensége is, amit Boyle már nem bírt ki: december 12-én, éjszaka hunyt el, a New York-i presbiteriánus kórházban.

Az itthoni tévénézők leginkább a magyarul Szeretünk Raymond! címet kapott, Everybody Loves Raymond-ból ismerhetik a színészt - a sorozat a Viasat3-on ment annak idején. Ebben Boyle játszotta a címszereplő, Ray Barone édesapját, aki - feleségével együtt - a fiú szomszédjában lakott, és állandó morgolódásával sokszor Ray agyára ment.

A kellemetlen figura megformálása olyan jól sikerült, hogy Boyle-t hétszer is jelölték érte Emmy-díjra - a sors iróniája, hogy ezért a karakterért sohasem kapta meg a díjat, viszont X-akták-beli vendégszereplését egyből megjutalmazták. Itt egy biztosítási ügynököt játszott, aki képes a jövőbe látni, ez pedig nagyban segíti munkáját is.

Boyle számos mozifilmben is játszott, így nem csak Frank Barone-ként ismerhetik a nézők: ő alakította például Mel Brooks paródiájában, Az ifjú Frankenstein-ben a címszereplő doki teremtményét. A Taxisofőr-ben Robert de Niro Wizard nevű kollégáját játszotta, és a Télapu-filmekben is feltűnt, Tim Allen oldalán.       

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK