Elhunyt Joseph Barbera

2006.12.19. 8:44

Hétfőn, kilencvenöt éves korában távozott a rajzfilmgyártás nagy öregje, Joseph Barbera.

A szomorú hírt a Warner Brothers filmstúdió, pontosabban szóvivője, Gary Miereanu közölte a sajtóval: a nyilatkozat szerint, Barbera Los Angeles-i otthonában hunyt el, végelgyengülés következtében.

Barbera nevét bizonyára rengetegen ismerik: ő volt a Hanna-Barbera alkotópáros második tagja, társával (a 2001-ben elhunyt William Hannával) olyan halhatatlan rajzfilmfigurákat adott a televíziónak, mint Foxi Maxi, Maci Laci vagy Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki.

Tévedés ne essék, Hanna és Barbera többnyire "csak" produceri teendőket láttak el a rajzfilmeknél, a fent említett figurák jórészt az alkotóműhely elsőszámú rajzolójának, a szintén a közelmúltban elhunyt Ed Benedictnek a fejéből pattantak ki.

Forrás: MTI

Barbera (balra) William Hannával mókázik

Természetesen azért Barbera is értett a rajzoláshoz, saját vállalkozása előtt, többek között a Van Beuren stúdiónál is dolgozott, ahol forgatókönyveket írt és animációkat készített (például a Cubby Bear-hez vagy a Rainbow Parades-hez); Hannával együtt pedig még saját kezűleg feleltek az első Tom és Jerry-epizódokért is. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK