Kínai kvízjátékos nem lesz milliomos

2007.01.24. 9:06

A kínai tévé még csak most vette át a nálunk Legyen ön is milliomos! címmel vetített műsorformát, itt a nyertes viszont nem kapja meg a pénzét.

Az eredetileg Who Wants to be a Millionaire? címet viselő kvízjáték szinte az egész világot meghódította: a licencet 106 ország vásárolta meg, és a műsort jelenleg is legalább ötven országban sugározzák. A szabályok nem rögzültek teljesen, így több-kevesebb lehet a játékosok száma, illetve a megnyerhető összeg is országonként változhat.

A jobb valutával rendelkező országokban a fődíj általában egymillió, nálunk eredetileg húszmillió volt, ami azóta negyvenre emelkedett. A kínaiaknál ez a rész nincs még eldöntve: úgy tűnik, hogy egymillió jüan épp megfelelő fődíj, hiszen ez az összeg mintegy 130 ezer dollárnak, vagyis körülbelül 25 millió forintnak felel meg. A produkciós cég, a Celador azonban még gondolkodik azon, hogy más címet adjon a műsornak - talán nem akar milliós nagyságrenddel hozzájárulni a játékos fizetéséhez.   

A játékosra nézve tulajdonképpen mindegy is, hogy mennyi a végösszeg, az ország kommunista szellemének megfelelően ugyanis nem viheti haza a nyereményt - ehelyett fel kell ajánlania jótékonysági célra. Így természetesen nem túl nagy a versenyzői kedv sem, ezért Kínában csupa hírességekkel töltik meg a Legyen ön is milliomos! játékterét.

A különböző speciális kiadásoktól (sztárokkal, gyerekekkel készített műsoroktól) eltekintve, eddig még nem volt példa arra, hogy egy országban így játsszák ezt a játékot. Hasonló, azonban egyedi és saját elhatározásból született jótékonykodásról tudunk, Izlandon például egy fiatal pap nyerte meg a fődíjat, a pénzt pedig az általa szolgált templom felújítására fordította.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK