Doktor Brinkmann nem itt lakik

2007.02.12. 11:40

Bizarr, szürreális világba, furcsán idegen és gyakran rémisztő figurák közé vezeti nézőit A félelem kórháza - ami nem csoda, hiszen a lidérces sorozatot a horror koronázatlan királya, az itthon is nagy táborral rendelkező Stephen King írta. A minisorozat kijött DVD-n, látható az AXN-en: aki nem kacagó percekre, inkább nyomasztó órákra vágyik, és ismeri-szereti King sajátos stílusát, beteg karaktereit, annak feltétlenül ajánlott. Játssz velünk és nyerd meg a 13 részt, közel tízórányi anyagot, extrákat tartalmazó dupla, szinkronizált DVD-ket, AXN-es nyereménycsomag mellett!

A kórházról szóló hátborzongató történetben sajátos karakterek vonulnak fel: mások mellett egy majdnem teljesen vak biztonsági őr, egy nővér, aki a bőven fröcskölő vér láttán mindig elájul, vagy egy megbénult művész, akinek gyógyulása a csodával lenne egyenlő. Mikor a kórházban tartózkodók egy kislány szörnyű sírását, panaszos vonyítását hallják átszűrődni a falakon, először csak legyintenek: természetfeletti lények és szellemek nem léteznek. Véleményük persze hamar megváltozik.

A sorozat minden percében nyomasztó, kellemetlen érzést kelt, ami főképp annak köszönhető, hogy a jelenetek zöme egy kísértetjárta klinikán játszódik. A legtöbb ember eleve nem szereti a kórházakat, a jellegzetes szag, a szomorúságot és elmúlást árasztó, világoszöldre pingált falak, az általában kókadt szobanövények, a nem mindig készséges ápolónők vagy gyakran túl pesszimista orvosok miatt: a látogatásokat sokan addig halasztják, amíg lehet, és sokan nem vallják be, de megkönnyebbülést éreznek, ha már újra az utcán találják magukat, a kötelező vizit után.

A sorozatbéli Mennyei Kórház azonban minden képzeletet felülmúl. Úgy tűnik, nemcsak a névválasztás, de a helyszín sem volt szerencsés - egy gyermekek százainak életét követelő tűzeset helyére húzták fel az impozáns épületet. Az orvosoknak a korántsem szokványos betegek mellett, egyre inkább úgy tűnik, nyugtalan, furcsa szellemekkel is rendre meg kell birkózniuk. A hátborzongató események szinte mindennapossá válnak a Mennyei Kórházban: a gyakori földmozgásokon, rengéseken csak a debil személyzet röhög nagy vidáman, a kutya beszél, a rideg folyosókon pedig hangyászsünnek tűnő lények, halott lányok szellemei flangálnak.
13 rész, a horror kedvelőinek, Stephen King odaadó híveinek sokórányi kellemes borzongás és szinte permanens feszültség. A horrorban igen erős szerző írásait ismerők tudják, ha a kamera egy fitt, egészséges férfiembert mutat, amint magányosan kocog egy kihalt országút szélén, egy lombos erdő mellett, majd a kamera vált, és egy eszelős - de legalább zavarodott - tekintetű sofőrre megy rá, aki egy kisbuszt vezet, hasonló környezetben, akkor abból sok jó nem sül ki.

Az események természetesen néha kiszámíthatóak, de talán ez is a rendező és az operatőr célja: annyi borzalom keveredik a sorozatban, a szellemektől a teljesen lebénult betegekig, hogy legalább ennyi biztos pontot, fogódzót adnak a nézőknek. Mert aztán megint jönnek a váratlan fordulatok, a szemhéj alól kibuggyanni akaró, véreres szemgolyók, a rohammentőben békésen bólogató hangyászsün, a haláli félelmet kiváltó földrezgés, a felbukkanó, majd váratlanul eltűnő szellemalak - azaz folytatódik a szürreális darab. A kellemetlen érzéseket hagyó jeleneteket felváltja néha egy-egy vidámabb villanás, mondjuk egy nyitva hagyott slicc a fontoskodó doki nadrágján, de aztán a kép ismét vált, és egy lélegezetőgépre kapcsolt haldokló beteget mutat, így a temporális vidámság úgy elillan, mint egy megijesztett macska a sötétben.

A sorozatot Lars von Trier kultikus tévéfolyama, A Birodalom (Riget) amerikai verziójának tartják. A dán rendező hipnotikus hangulatú, utánozhatatlan látványvilágú, lenyűgözően hatásos mesterművet alkotott 1994-ben. A Twin Peaks és a Vészhelyzet világát elegyítő sorozat, amelyben beteg lelkek, démonok, nem e világi rejtélyek, hátborzongató események bilincselik képernyő elé a nézőt, hazájában esténként elnéptelenítette a városokat.

Stephen Kinget ugyanakkor aligha kell bemutatni egy horror-minisorozat iránt érdeklődő internetezőnek. Az IMDb 105 filmet vagy sorozatot mutat fel, melyhez köze volt forgatókönyvíróként, és további tizenhatot, melyekben szerepelt is - A félelem kórháza is pont ilyen. Producerként kilencszer szállt be tévésorozatba, így a 2004-es Kingdom Hospital-ba is feketetett némi pénzt.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK