Egy emberjogi szervezet, a Human Rights First szerint túl sok az erőszakos jelenet a tévében, amelyeket az Irakban tartózkodó amerikai katonák sorra leutánoznak.

A 24 főhőse, Jack Bauer nem éppen finom vallatási módszereiről híres: szívesen rendezi meg akár a családtagok kivégzését is annak érdekében, hogy szóra bírja ellenfelét. Stu Harrington nyugalmazott katona és a téma szakértője szerint a titkos ügynök már rég hadbíróság elé került volna, ha valóban létezne, és - mondjuk - a guantánamói börtönben alkalmazna hasonló fogásokat.

Szerinte (és a Human Rights First nevében nyilatkozó Jill Savitt szerint) éppen ezért szomorú, hogy - amint azt szemtanúk igazolják - az Irakban szolgáló amerikai katonák gyakran utánozzák a sorozatban látottakat. Ilyen, a sorozatbeli eseményeket követő kivégzésekről számolt be például Tony Lagouranis is, aki egy ideig a bagdadi Abu Graib börtönben dolgozott - ő volt az egyik résztvevője annak a megbeszélésnek, amelyet az emberjogi szervezet sürgetett a 24 producerei és az aggódó katonák között.

A tárgyaláson megjelent katonai vezetők azt is elmondták, az egyik legnagyobb baj az, hogy a vallatótisztek között sok az olyan fiatal, aki nem kapott megfelelő kiképzést, és nem is rendelkezik elég tapasztalattal, közvetlen felettese részéről viszont nagy nyomás nehezedik rá, hogy minél rövidebb idő alatt minél több információhoz jusson.

Korántsem a tévé tehát az egyetlen oka a megszaporodott kegyetlenkedéseknek, az mindenesetre tény, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a főműsoridőben látható erőszakos jelenetek száma: a Parents Television Council (vagyis a szülők televíziós társasága) kutatásai is azt mutatják, hogy amíg a kilencvenes évek végén még nem nagyon találkozhattunk ilyesmivel, addig az új évezred már bővelkedik a tévés erőszakban. Rossz példaként - a 24-en kívül - olyan sorozatokat hoztak fel, mint a Lost, az Alias, az Esküdt ellenségek vagy éppen a Star Trek: Voyager.