Mitől lesz rendhagyó egy kórházsorozat, és egyáltalán, honnan indult a műfaj? Bekukkantunk Brinkmann professzor napsütötte klinikájára, dr. House szobájába vagy éppen Krogshoj világába, miközben megpróbáljuk megtudni, miért szereti nézni a tévéző a hordágyon behozott, vért köpő, hörgő sebesülteket, a gépekre kötött, bágyadt-sápadt betegeket, a lobogó, fehér köpenyben fel-alá szaladgáló dokikat.

A műfaj alapjait valószínűleg az 1961-ben, az NBC-n útjára indított Dr. Kildare című sorozat fektette le: a legtöbben ezt tartják az első olyan tévésorozatnak, mely kórházban játszódik, és egy orvos a főszereplője. A központi figura gyökerei azonban még régebbre nyúlnak vissza: dr. Kildare egészen a harmincas évektől kezdve kedvelt figurája volt az amerikai szórakoztatásnak, több mozifilm, majd rádiójáték is készült a jóképű doki kalandjairól. A szerepet a tévés változatban az akkor huszonhét éves Richard Chamberlain kapta meg, aki később olyan sorozatokkal vált nálunk is ismertté, mint A sógun vagy a Tövismadarak. A színész egyébként 2006-ban, egy rendhagyó alakítással emlékezett meg fiatalkori szerepéről: a TV Land Awards tavalyi gáláján ugyanis éppen a Grace kliniká-t parodizálta, több egykori tévés dokival együtt.

A Dr. Kildare sikernek bizonyult, és ezzel együtt az orvosi sorozat műfaja is elfogadottá, sőt követendő példává vált a televíziózásban. Csák Gergely médiaszociológus szerint ez nagyrészt annak köszönhető, hogy egy kórházsorozatban gyakorlatilag megvan minden, ami a nézőt a képernyő elé szegezheti: "Van benne izgalom, dráma, vér és olyan személyiségek, szituációk, amelyek egyszerre különlegesek és nagyon hétköznapiak" - mondja. Kulcsfontosságú a mondat második része is, hiszen valóban olyan helyzetekről van szó, amit már majdnem mindenki átélt. "A szituációk elég valódiak ahhoz, hogy elhiggyük, valóban megtörténik az, amit a képernyőn látunk, viszont eléggé élesek ahhoz, hogy izgalmasak maradjanak" - teszi hozzá Csák. A sorozatformához pedig azért lehet ideális helyszín egy kórház, mert betegségből és balesetből is rengeteg van, ami automatikusan generálja a drámai szituációkat, így folyamatosan fenn lehet tartani a feszültséget.

A beválni látszó recept átvételére nem is kellett sokáig várni: alig egy évvel a Dr. Kildare után már a BBC is előállt egy zsánersorozattal, amelyre ma már a kórházsorozatok egyik alfajának prototípusaként tekinthetünk. Ez volt az A. J. Cronin (A mennyország kulcsa, Réztábla a kapu alatt - ez utóbbi minisorozat formájában ment nemrég az m1-en) írásai nyomán készített Dr. Finlay's Casebook, mely egy medikusi gyakorlaton keresztül mutatta be egy kisebb közösség (az orvostanhallgatók) életét. A jelenleg futó sorozatok közül ilyen a például a Grace klinika, melyben Meredith Grey és barátai próbálják elsajátítani az orvosi szakma rejtelmeit. Ahogy a sorozat magyar beharangozója hangzott: "Tegnap még az iskolapadban ültek. Ma azonban már életek múlnak rajtuk..."