Előkerült Rex felügyelő legendás ükapja

2007.02.19. 8:14

A Filmmúzeum műsorára tűzte, és péntek este nyolcas kezdettel adja a Kántor című sorozatot, kedvére téve mindazoknak, akikben ellenállhatatlan nosztalgia tombol a fekete-fehér képi világ, a kétbetűs rendszámtáblák, a kockaköves utcák, barkós férfiak, kontyos nők, a Trabantok után.

A Filmmúzeum négy sorozatot bányászott elő a mélyből, ezeket hétvégére tette bölcsen. Kántorral, a magyar bűnüldözés történetének legeredményesebb nyomozókutyájával kezdjük a múltidézést: az eb tizenegy éves szolgálata alatt 536 esetben vett rész bűncselekmények felderítésében - 279 alkalommal sikeresen. Munkája során 1,2 millió forintnyi betörésből és lopásból származó értéket szerzett vissza, ez mai pénzen persze sokszorosa ennek. Kántor a fénykorában minden szakmai versenyt megnyert, igaz, öregen már lelassult. 1964 áprilisában egy bűnözőt üldöztek a Fertő-tónál, amikor aknára lépett, súlyos sérüléseket szenvedett, így az állatorvos elaltatta. Szegény állatot halála után kitömték, és a Bűnügyi és Rendőrség-történeti Múzeumban helyezték el. A valódi Csupati (egy Tóth Tibor nevű volt rendőr) még tíz évig dolgozott kutyával, épp Kántor lánya, Elli lett a társa.

Megnéztük az első epizódot, mert emlékeink kopottak és fakók voltak, mint egy könyvtárból kivett Delfin-kötet borítója. Az eb eleinte piti tolvajként tevékenykedik a piacon, női retikülökre harap, majd megélhetési bűnöző lesz, szatyorból kicsent kolbászban utazik. Csupatival (Madaras József) hamar megküzd, az őrmester lesz a falkavezér, noha viccesebb lett volna egy fordított felállás. A barkós, pajeszos alakokkal teli kocsmában (egy főre eső bajusz 0,7) hamar rendet rak a kutya, de a nagy nyelvlógatásban és farkcsóválásban megfeledkezik a házőrzésről, a lakást ki is rámolják. Az első perctől látványosan gyanús bandában amúgy nincs robbantós orosz Jurij, zsarolós ukrán Szása, csak Colos, Herceg, Dzsingiszkán, Keszeg, nincs narkó meg prostitúció, csak kisgyerekes csínynek tűnő zsebtolvajlás. Kántor később kompenzál, segít a csajozásban, a segítségével a peckesen illegő-billegő Csupati összeismerkedik egy csinos nővel a Margit-híd budai hídfőjénél (rendőr elvtárs! - szólítja meg őt a hölgy), ám innen komorabb képek következnek, mert a Kádár-korszak sem volt egy nagy, egybefüggő kacagás.

A trafikost megölik, de a nézőt nagyon kímélni akarták 1976-ban, így egy kockás függönyön át (nem) látjuk az eseményeket. Sátori nyomozót Szilágyi Tibor alakítja, jönnek a helyszínelők (mondani sem kell, nem egy CSI-tempó), majd nyomot fog a kutya, és a Cserhalmi György által játszott gyilkost kergetik az éjszakában. A lövöldöző gonosztevő beveti magát egy objektumba, s látjuk, Csupati nem egy Jack Bauer, nem átgondoltan, kissé hebehurgyán ugrál a bejárat előtt, hátha kap egy lövést.

A vége persze hepiend, a betanított Kántor megint jobb alkarra megy, a gyilkos megadja magát. Csupatiból pikkpakk törzsőrmester lesz, tanfolyamra vezénylik őket: gyors karrier a rendőrségnél, jó hely, gyere te is! Madarassal madarat lehet fogatni a végén, az eleinte utált kutyát elfogadta, sőt, megszerette a morc vezérkar. "Kérek engedélyt örülni" - poénkodik a végén. Teljes a harmónia.

A régi idők nagy sorozatai elé sokan nagy várakozásokkal huppannak le, és néha keserves csalódás jut osztályrészül, mert más, szebb Orion űrhajóra emlékeztek, mert emlékeikben a Família Kft.-n lehetett röhögni, mert elfeledték, milyen bárgyú, néha természetellenes dialógusok vannak elszórva itt-ott. A Kántor nem okoz csalódást annak, ki legalább haloványan emlékszik a régire, van benne valami báj, ami a Linda-epizódokat vagy a balatoni Bujtor-filmeket jellemezte. A sztoriban ugyan semmi meglepetés, egy fordulat nincs, egyszerű, lineáris a történet: a rosszakat rögvest az elején megismerjük egy megmosolyogtató kocsmai bunyóból, nyomozás, logikai bukfenc pedig konkrétan nincs, mivel Kántor a szagot követve lohol, a rendőrök szuszogva szaladnak utána. Mindezzel együtt, ha az ember péntek este épp nem kocsmában verekszik Colossal és Keszeggel, akkor adhat 52 percet életéből Rex derék ükapjának, és az immár ártalmatlan rendőrségi propagandafilmnek.

Kalmár Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK