Tutajos útnak indult

2007.02.19. 10:08

Heves múltidézése közepette a Filmmúzeum előszedte a Tüskevár című ifjúsági sorozatot is, melynek első részét szombat délután tekinthették meg az érdeklődők. Aggodalomra azonban semmi ok: aki kíváncsi arra, hogy egy elsőgenerációs panelgyerek miként boldogul a mocsár világában, az még bőven ráér bekapcsolódni, Tutajos épp csak útnak indult.  

Úgy tűnik, Fekete István regénye még így, majd' ötven év távlatából is megállja a helyét: a művet a Nagy Könyv szavazáson is a legjobb tizenkettő közé választották. Sajnos, ugyanez már nem feltétlenül mondható el az 1967-ben készített tévéváltozatról, de így is bátran ajánlható azoknak, akik jóleső nosztalgiával gondolnak a műsorra, vagy - fiatalabbak lévén - kíváncsiak arra, min nevelkedtek szüleik, a Barátok közt helyett. 

A Tüskevár (első epizódja) mai szemmel sutának, eseménytelennek tűnik -, de ugyanakkor végtelenül kedves is, és abban is joggal bízhatunk, hogy a lápvilágban izgalmasabb kalandok várnak az ifjú főhősre. A bevezető rész csúcspontja ugyanis egy régi diákszokás, a "guberálás" bemutatása: Tutajos és barátja (Bütyök) egy papírral takarja le évvégi bizonyítványát, és tantárgyról tantárgyra nézi végig a jegyeit. Tutajosnak kulcsfontosságú, hogy matekból (bocsánat, számtanból) megkapja legalább a négyest, különben nem mehet el nyaralni István bátyához. Ez már csak azért is kiszúrás lenne, mert a táborba, ahova Bütyök is megy, különben sem engedik el.

Persze nem csak hogy a négyes, de az ötös is meglesz, így már nincs semmi akadálya a nagy nyaralásnak. Most már csak az a kérdés, hogy a széltől is óvott, nagyvárosi fiú, hogyan állja meg a helyét a gazdaságban, amelyet István bátya (Zenthe Ferenc) vezet. Nehezen hiszi az ember, hogy az örökké álmos szemű, "javíthatatlan álmodozó"-ból lesz valaki, bár a film elején rögtön kapunk erre egy utalást: Tutajos a barátainak meséli tavaly nyári élményeit (miért csak most, egy évvel később? - kérdezheti az egyszeri tévénéző), miszerint igen derekasan helyt állt egy tutajon, ahol pedig nem babra ment a játék.

A lápvilágban (ahol a címbéli Tüskevár is található) azonban még ennél is keményebb az élet: az első részben még épp csak felvillan a helyszín, Tutajost azonban így is rögtön megfogja a hely legendája. István bátya mesél neki az egykori várról és annak bevehetetlenségéről, "mert, ha egyszer valaki betévedt ebbe az irdatlan nádasba, örült, ha a bőrét kihozhatta belőle". A panelből kiszakadt fiú mindezt csodálatosnak találja, így rögtön meg is beszélik, hogy az öreg csősz, Matula bácsi (Bánhidi László) már másnap kiviszi őt a lápra.

A későbbiekben kulcsfigurává előlépő Matula (nem tévesztendő össze a Két férfi, egy eset magánnyomozójával, Josef Matulával) már az első epizódban megcsillogtatja bölcsességét és népi humorát: még ha nem is ismerjük a regény további cselekményét, sejthetjük, hogy az öreg kiváló tanítója lesz Tutajosnak. "Ez még a meleg vizet se viszi el" - mondja Matula a fiú bicskájáról, mi pedig fellélegzünk a tévé előtt, Tutajos jó kezekbe került.

Az izgalmak tehát még csak most kezdődnek, jövő szombaton is ráérünk bekapcsolódni a történetbe -, de ha mindenáron meg akarjuk nézni az első epizódot (mint ahogy az Annie Hall-ban Woody Allen sem ül be a moziba a "film felénél", bár még csak a stáblista megy svédül), még arra is van lehetőségünk, hiszen csütörtökön, 17.15-kor ismétlik a bevezető részt. Ezt már csak azért is ajánlott megtekinteni, mert ebben az epizódban még Zenthén és Bánhidin kívül is láthatunk nagy színészeket: Tutajos városias családját ugyanis olyan figurák alkotják, mint a Dajka Margit által játszott, aggodalmaskodó nagymama, vagy az engedékenyebb, de a családban eléggé elnyomott apuka (Kállai Ferenc).

Apats Gábor       

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK