Szaniszló Ferenctől, a Duna Televízió Híradójának eddigi főszerkesztőjétől is megválik a most folyó csoportos elbocsátás során a közszolgálati médium - közölte Cselényi László, az intézmény elnöke.

A lépés indokairól az elnök nem kívánt nyilatkozni, ahogy azt a közszolgálati médium menedzsmentjének egyik tagjától származó értesülést sem kommentálta, hogy "bizalmi jelegű problémák" voltak a főszerkesztő és a vezetés több tagja között. Cselényi László arra emlékeztetett: csoportos leépítésnél nem kell indokolnia a cégnek minden egyes elbocsátást. Szólt arról is, hogy ideiglenesen Kiss Rita főgyártásvezető tölti be a Híradó főszerkesztői posztját.

Két hete számolt be az MTI arról, hogy a tavaly ősszel beharangozottnál kevesebb, összesen félszáz belsős munkatársat bocsát el a Duna Televízió. Az információ szerint a menedzsment azt vállalta: ha döntően nem változik meg a cég anyagi helyzete, a következő két évben nem lesz újabb csoportos létszámleépítés.

Tavaly október eleji értesülés szerint akkor mintegy 580 dolgozójának hetedét-nyolcadát tervezte elbocsátani a Duna Televízió; a lépés oka, hogy a színlelt szerződések felszámolása, valamint az adóemelés évente több százmilliós pluszkiadást jelent a gazdasági egyensúlyára évek óta kínosan vigyázó intézmény számára.

A Híradó amúgy - a rövidke sportpercek mellett - legnézettebb műsorelem a csatornán. A Duna tévénél négy-öt műsor szokott cserélődni a háziverseny Top 3-jában, így a múlt heti befutók sem ismeretlenek, nincs új szereplő: nyert a Híradó, 195 ezer nézővel. A Derrick ismétlései bő 180 ezres táborral bírnak, a Váratlan utazás című kanadai sorozatot is közel ennyien követik.

MTI / [origo]