Akik mindig kutyául érzik magukat

2007.03.02. 9:33

A Filmmúzeumon újra munkába lendült híres nyomozókutyánk, Kántor, akire sokan a hetvenes évek Rex felügyelőjeként tekintenek. Nyomozás, életmentés, gyerekőrzés: a kutya sokféle szerepet betölthet egy filmben, amellett, hogy az ember "egyszerű" társaként van jelen - hiszen régi közhely, hogy gyerekkel és/vagy kutyával gyakorlatilag bármit el lehet adni. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk hát pár ebet, akiket a tévé képernyőjén keresztül szerettünk meg.

A tévés kutyák, fajtájukat tekintve igen sokfélék lehetnek, egy azonban biztos: a rendhagyó rendőrpárosra épülő filmek, sorozatok szívesen alkalmazzák a rendőri kötelékben a valós életben is sűrűn szolgáló német juhászt - Kántor és Rex mellett említhetnénk még például a Kutyám, Jerry Lee címszereplőjét is. Azonban Kántor - a többiekkel ellentétben - valóban létező rendőrkutya volt, nem is akármilyen: a maga 279 felgöngyölített bűnesetével máig a magyar bűnüldözés legeredményesebb négylábú nyomozójának számít. Így bőven volt mit lejegyeznie a Kántorról szóló könyvek szerzőjének, Szamos Rudolfnak, és később a tévésorozatba is jutott elég izgalom - bár a valódi Kántor egykori társa, Tóth Tibor (a filmben Csupati) egyszer egy beszélgetésben megjegyezte, hogy a sorozatban látottaknak csak körülbelül a hatvan százaléka történt meg valójában.

A németek Rex felügyelő-je ezzel szemben kitalált karakteren alapul. Rex első alakítója, a Reginald von Ravenhorst néven anyakönyvezett kutya igazi filmes ebbé nőtte ki magát: kétévesen szerződtette a sorozatra egy tévéproducer, a kiképzést pedig attól a Teresa Ann Millertől kapta meg, aki Hollywoodban vezet rendhagyó kutyaiskolát, így tanítványait számos filmben alkalmazták már (az ő irányítása alatt bolondozott például a bernáthegyi is a Beethoven-ben). Komissar Rexet tehát angolul tanították be a különböző trükkökre, de később már németül is remekül elboldogult - a tévénézőkkel pedig olyannyira megkedveltette magát, hogy egyszer egy rajongója állítólag 80 ezer márkát ajánlott érte. Nem kevésbé népszerű filmbéli utóda, az Elfújta a szél férfikaraktere nyomán Rhett Butlernek nevezett kutya, akit az alkotók a nálunk (a TV2-n) Rex, a kölyökfelügyelő címmel vetített tévéfilmmel vezettek be.

A filmtörténelem kétségkívül leghíresebb német juhásza azonban mégsem egy (akár fiktív) nyomozókutya volt, hanem egy olyan eb, amely az I. világháborúban a német csapatokkal Franciaországba, majd, miután honfitársai otthagyták, egy amerikai altiszt (Lee Duncan) révén, szinte egyenesen Hollywoodba került. A kutyát gazdája egy akkortájt kedvelt francia játékbabáról nevezte el - a babára ma már szinte senki sem emlékszik, de Rin Tin Tin nevét az egész világ megjegyezte. Az eb az IMDb tanúsága szerint mintegy harminc filmben szerepelt, és ha ez még nem lenne elég, kvázi színészdinasztiát is alapított: egyik fia már 1927-ben feltűnt egy westernben, unokája pedig az ötvenes években lépett elő a 164 részt megért Rin Tin Tin kalandjai című tévésorozat főszereplőjévé.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK