Jégtánc: jó is, rossz is

2007.02.26. 10:41

Két este is nagy eséseket láthatott a jégtáncos tévéshow-ra kapcsoló néző: pénteken a műsor elcsúszott a 18-49-es célcsoportnál, de nyert a teljes lakosságnál. Sváby - mától napi - kvíze szombaton debütált.

Péntek este a Fókusz és a Jóban Rosszban még nagyjából egyformán teljesített, utána viszont a Barátok közt dominált, száz fiatalabb tévézőből 41 nézte a Rózsa presszóban zajló eseményeket. Itt hatalmas hátrányba került a TV2, mivel az Activity-t fele annyian sem figyelték, mint a Berényi-sagát. A folytatásban a célcsoport nagy része maradt az RTL-en (lám, ilyen fontos a felhozó műsor), mely a Bölcsőd lesz a koporsód című, nem különösebben ismert filmmel simán verte a jégtáncos show-t. Az akcióthriller után ugyan sokan átkapcsoltak a Sztárok a jégen-re, de a lényeg, hogy a költséges show nem tudta megismételni a nyitó est jó számait.

Szombaton a TV2 induló vetélkedője, a rendesen megreklámozott, hetek óta promózott Egy a 100 ellen ugyan nyert a sávjában, a 18-49-es célcsoportnál, de nem nagy fölénnyel. A folytatásban hullámvasútra ült a két nagy kereskedelmi csatorna, mert Sváby kvíze után tömegesen kapcsoltak át a nézők a Sziki-szökevény című vígjátékra, de a Sztárok a jégen indulására ismét a TV2-nél volt az előny. A show reklámszünetében persze megint az RTL nézettsége ugrott meg, aztán visszamerészkedtek a nézők a jégre. A show után 36,3 százalékos közönségarányt ért el a Maga a pokol című akciófilm az RTL-en, viszont Tom Cruise aligha lett volna hollywoodi sztár ilyen eredményekkel, mert a Mission: Impossible gyenge számokat hozott. A film végét ugyan többet nézték, mint az RTL-t, de ennek pusztán az az oka, hogy ott véget ért a nagyfilm, és K-1 közvetítés ment.

A kereskedelmi célcsoport adatait elnézve ismét bebizonyosodott, hogy a hazai nézők - különösen este tíz után - filmvégeket, sorozatvégeket néznek. Szemrebbenés nélkül váltanak csatornát, ha véget ér egy műsorszám, és gond nélkül megnézik egy addig nem követett film utolsó tíz-húsz percét, akkor is, ha halvány fogalmuk sincs arról, hogy ki a kócos nő, miért sír, ki az a morcos pasas az esőáztatta tetőn egy géppisztollyal, és mit akar az élettől. A 18-49-es célcsoportban a Sztárok a jégen harmadik adása zakózott, mint Hujber Ferenc és Nagy Feró, a szombati viszont elfogadható számokat hozott -, bár nyilván nem az volt a cél vele, hogy épp hogy tűrhető adatokat szállítson.

Idősebbek is elkezdhetik

A teljes lakosságnál pénteken csak a Barátok közt vitte át a kétmilliós nézettséget. A Bölcsőd lesz a koporsód 1,25 millió nézőt érdekelt (30 százalékos SHR), míg a jégtáncos műsorra átlagban 1,28 millió magyar figyelt, az épp tévéző honpolgárok épp harmada, azaz látható, hogy az idősebbek inkább izgulnak Dobó Katáért vagy Bódy Syviért - a fiatalok pedig nem bánják, ha péntek este beleszaladnak egy akciódús, amerikai filmbe.

A Sztárok a jégen készítőinek reményt adhat ugyanakkor, hogy a műsor szombati adása a TV2 legnézettebb műsora volt, a teljes lakosságnál 38,6 százalékos közönségarányt ért el, 1,86 millióan lesték a humorista Nacsa és a színész Damu párbaját - a Sziki-szökevény ugyanakkor a tévézők negyedét érdekelte.

KAPCSOLÓDÓ CIKK