Jövő a múltban

2007.03.09. 14:14

A Filmmúzeum jóvoltából újra láthatjuk a Pirx kalandjai-t, amely a maga suta trükkjeivel (messziről felismerhető kávéfőzőivel, óriásira nagyított rádióival) valóságos kultuszt teremtett kis hazánkban. Az 1972-es magyar sci-fi sorozatot nézve kíváncsiak lettünk arra, hogy Európa más részein miféle tévés alkotások születtek ez idő tájt - az időintervallumot kicsit tágan kezeltük ugyan, de a sci-fi műfaját nem tévesztettük szem elől.

Először is nem árt tisztáznunk, hogy valójában mi minősül science fictionnek. A nehezen körülhatárolható fogalmaknál gyakori jelenség, hogy ahány értelmező ugrik neki a kérdésnek, gyakorlatilag annyi magyarázat is születik - nincs ez másként esetünkben sem, Alan Le Bris költői meghatározása szerint például "a science fiction nem más, mint az értelem tündérmeséje". Magyarul mindenesetre tudományos-fantasztikus filmeknek szokták fordítani a műfaj darabjait, de hogy ez pontosan mit is jelent, arról a Magyar Scifitörténeti Társaság egyik alapító tagját, Kozsák Rudolf Árpádot kérdeztük: "A sci-fi fő ismérve, hogy a fantasyval ellentétben a tudományos tényekre épít, egy lehetséges jövőt próbál felvázolni a jelen tudományos eredményei alapján" - mondja.

Ha már itt tartunk, a Scifitörténeti Társasággal kapcsolatban érdemes annyit megemlíteni, hogy mivel is foglalkoznak pontosan: mivel a társaság jobbára az ELTE tudományos-fantasztikus irodalmi szakszemináriumának tagjaiból alakult, elsődleges célja az irodalomtörténeti kérdések megválaszolása. Mint azt Kozsáktól megtudtuk, a társaságnak jelentős könyvgyűjteménye van az adott műfajban, emellett természetesen tartják a kapcsolatot a hazai sci-fi szerzőkkel, és készül egy bibliográfia is, mely a hazánkban megjelent összes sci-fit tartalmazná.

De visszatérve a sci-fi műfajának definiálására, Kozsák még azt is fontosnak tartja megemlíteni, hogy a valóban sci-finek tekinthető művek valamennyire részletes és tudományos magyarázatot is adnak a bennük ábrázolt jelenségekre. A manapság divatos misztikus sorozatok legtöbbje tehát nem tartozik a sci-fi műfajába, hiszen ezekben az alkotók fantáziája jobbára tudományos alap nélkül csapong, az ok-okozati összefüggésekre pedig egyáltalán nem (vagy csak igen csekély mértékben) világítanak rá. Kozsák szerint "a jó sci-fi kérdéseket tesz föl és elgondolkodtat, jelenről és jövőről egyaránt" - talán ennek is tudható be, hogy a sci-fik cselekményét előszeretettel helyezik az űrbe az alkotók, hiszen az űrbe lépés korunk egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) technikai áttörése volt, mintegy hidat képezve a jelen és a jövő között.

A televízióban először 1938-ban láthattunk sci-fit, amikor is a BBC egy ilyen műfajú színdarab előadását tűzte műsorára: ez volt a R. U. R., vagyis a Rossum's Universal Robots - az eredeti darab egyébként Karel Capek tollából született, és itt bukkant fel először a "robot" szó. Az első, rendszeresen jelentkező (tehát sorozatnak számító) sci-fi a Captain Video and His Video Rangers volt, 1949-ből. De lássuk végre, hogy mi mit nézhettünk a hetvenes, nyolcvanas években, sci-fi címén.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK