Jövő a múltban

2007.03.09. 14:14

Űrjárőrök - Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai

Mikor és hol készült?
1966-ban - az első részt kilenc nappal az eredeti Star Trek-széria bevezetője után vetítették. A közhiedelemmel ellentétben nem az akkori NDK-ban, hanem Németország nyugati felén, egészen pontosan a müncheni Bavaria filmstúdióban készítették.

Miről szól?
McLane parancsnokot és az Orion legénységét számos fegyelemsértésük miatt három évre járőrszolgálatra vezénylik. Az űrhajó természetesen már első útján agresszív csillagközi lényekbe botlik, akik, mit ad isten, éppen a Föld meghódítására törnek. Nő itt is akad, hiszen McLane felettesei a Különleges Szolgálat tisztjét, a csinos Tamara Jagello hadnagyot bízzák meg azzal, hogy tartsa szemmel a legénységet.

Kik az alkotók?
Az Orion űrhajó is viszonylag kis költségvetéssel készült, ám azért látványosabbra sikeredett, mint a Pirx kalandjai - a sorozat furcsa jelmezei és a frizurák egy része egyébként egy magyar jelmez- és díszlettervező, Bárdy Margit keze munkáját dicsérik. A forgatókönyvet Rolf Honold írta, aki Székely Jánosnak is segédkezett a Geschwader Fledermaus című filmnél - a stáblistán társ-forgatókönyvíróként jelzik W. G. Larsent is, aki a magyar Orion-honlap szerint valójában nem is létezik.

Egy kis adalék:
Nyugatnémet volta ellenére, elkészülte után alig pár évvel már Magyarországon is vetítette a televízió, igaz, néhány, a kommunista rendszer számára kínos jelenet, illetve sikamlós párbeszéd akkor még nem került be a hazai változatba. A széria az ARD csatornán nyolcvanszázalékos nézettséget ért el (Németországban ma is szép számmal működnek rajongói klubok), így nem meglepő, hogy az őrület hazánkat is elérte: akkortájt még az Élet és Tudomány is a sorozat trükkjeinek magyarázatával foglalkozott, Balatonszéplakon pedig megépült a filmbéli űrhajót mintázó Orion bár.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK