Bár - hat évvel a zárás után

2007.03.12. 14:18

Egy Andrássy úti bárba költöztettek be tíz fiút és lányt, vette őket egy-két kamera éjjel és nappal - ez volt a Bár, az első magyar tévés valóságshow, 2001 tavaszán. Most a Zone Club ismétli a régi adásokat: hová tűntek a szereplők, mi lett velük?

A Viasat még egészen marginális, csekély nézettségű csatorna volt hat évvel ezelőtt, mikor - több skandináv ország után - úgy vélte, hogy a fiatal célcsoportot leginkább úgy tudja megszólítani, ha felhívja magára a figyelmet egy olyan formátummal, mely előtte nem létezett a magyar tévében. Kis tévé, nagy dobással.

Szereplőválogatás után összeszedtek tehát öt fiút és öt lányt, főképp Szegedről, betették őket egy fővárosi bárba. Nappal pincérként, pultosként dolgoztak, éjjel pedig az üzemegység feletti, bekamerázott lakásban aludtak - vagy épp ittak, dohányoztak, barátkoztak vagy utálkoztak. Mivel a Tízek természetesebben viselkedtek, mint a későbbi BB- és VV-szereplők többsége, és nem akartak médiasztárok lenni a játékkal, így számos tévéző még mindig úgy látja, hogy az elsővel a hazai realityk el is érték a csúcspontot. Utánuk már olyan kigyúrt félmacsók és plázacsajok jöttek az RTL-en és a TV2-n, akik tudták, hogy beköltözés után bulvárlapok címlapjain lesz a fejük, és ha tüsszentenek kettőt, az már egy - egészségükért aggódó - cikket ér valamelyik könnyebb témákat boncolgató, színes hetilapban.

A lényeg, hogy 2001 elején 31 ezer internetfelhasználó tíz hét alatt több mint kétszázezer alkalommal kapcsolódott az akkor még alig látogatott Viasat-portálra, hogy a Bár című valóságshow online nézőjeként követhesse nyomon az eseményeket. A hazai internetes élő videoközvetítések történetében akkor ez a sugárzási időtartam rekordnak számított (figyelem, még az első BB és VV előtt járunk, bő egy évvel), a website milliós nagyságrendű oldalletöltése ugyancsak figyelemre méltó volt.

A műsor során heti egy játékos esett ki. A lakók rokonszenv- és ellenszenvvoksokat adtak egymásra: a legnegatívabb megítélésű játékos párbajozott a legszimpatikusabbnak ítéltetett lakótárs által kijelölt személlyel, rájuk lehetett szavazni telefonon, sms-ben. Persze ment a számolgatás, kombinálás, ki kerüljön oda a kieső székébe, kinek feje felett csapkodja Novák Péter a gongot. Aki maradt, egyre rosszabbul nézett ki: a végére pár legényen már erősen látszott a heteken át tartó masszív italozás, erős dohányzás, napi 10-12 órás vendéglátós munka és a csekély alvásmennyiség.

Újraélni a múltat

De honnan jött az ötlet, hogy a 2001-es, viasatos valóságshow-t leadja a Zone Club? "Akkor a Viasatot még sokkal kevesebb helyen lehetett fogni, így a műsort elég kevés ember látta. Mivel magyar gyártású műsorokkal bővítjük a csatorna kínálatát, a fiatalabb célcsoportnak e mellett a sorozat mellett döntöttünk, és adni fogunk egy olyan adást, adássorozatot is, amelyben bemutatjuk, hogy mi lett az akkori szereplőkből, hol vannak most, mivel foglalkoznak" - válaszolta kérdésünkre Nagy Gabriella, a csatorna PR-menedzsere.

A műsorvásárlással kapcsolatos szerződéseik titoktartást kérnek tőlük a megegyezések részleteit illetően, amelybe értelemszerűen az ár is beletartozik, így arra nem tudott/akart válaszolni, hogy mennyibe kerül egy ismétlésre átvett, jó tízhetes reality. Ezen a vonalon elindulva, elvben akár felbukkanhatna BB Évi, Renátó, netán Lorenzo és Oki is, azaz a magyar Big Brother és a Való Világ is ismétlehető - mindenképp olcsóbb lenne, mint újat forgatni. Hogy lesz-e a Club tévén valóvilla és komor hangú brother? "Mindig olyan műsort vásárolunk, amely a célcsoport érdeklődésére számot tart. A nézői visszajelzések és a kutatási adatok függvényében alakítjuk ki a műsorstruktúránkat" - kaptuk a kitérő választ.

Forrás: [origo]

Mi lett a lányokkal?

Pár szereplőt sikerült fellelni, jobbára készségesen, némiképp meglepve válaszolgattak kérdéseinkre - volt, aki nem is tudta, hogy ismétli a Zone Club a műsorfolyamot, mivel náluk ez a csatorna nem is fogható. Olyan is akadt a volt szereplők közt, aki egyáltalán nem reagált megkeresésünkre, inkább lezárná végleg életének azt a korábbi szakaszát.

Erika szépen szerepelt, de nem nyert. Debrecenben lakik, és marketinggel foglalkozott mindaddig, amíg megszületett első gyermeke, Léna, aki épp a napokban töltötte be harmadik életévét. Van egy 15 hónapos kishúga, Szonja, és két hónap múlva megszületik a kistestvérük is, akinek még sem a nemét, sem a nevét nem tudja a pár. "Tehát öt főre bővül a család, a férjem pedig az a fiatalember, aki már a műsor alatt is a vőlegényem volt. Még azon a nyáron összeházasodtunk" - mesélte. Soha nem bánta meg, hogy jelentkezett és részt vett a show-ban, a mai napig szép emlékeket őriz magában. "Azóta még nem néztem vissza a műsort, csak a mostani ismétlés néhány részét láttam - furcsa érzés volt, mintha nem is én lettem volna, annyira hihetetlen ez az egész" - tette hozzá.

Hogy profitált volna belőle? "A műsor után másfél évig egyetemistáknak szóló rádióműsort szerkesztettem és vezettem, de a lányaim születése után ezt a munkát feladtam. Az ismertségem ezek után szépen, lassan a homályba merült, bár az egyik helyi zöldséges a mai napig nagy rajongóm. A versenyben ugyan nem én diadalmaskodtam, de kissé kárpótolt az, hogy az akkor futó A leggyengébb láncszem vetélkedőt a Bár szereplői közül én nyertem! Sajnos a többiek közül nem sok emberrel tartom a kapcsolatot, Napsugárral beszéltem utoljára, de már az is nagyon régen volt" - mesélte Erika.

Laura nem tűnik bánatosnak

Ha már Napsugár: a ritkán vigyorgó, jobbára búskomor, értelmiségi világfájdalommal rendelkező lány a műsor során sorra ejtette ki az ellene indított jelölteket (előbb egy Zsanzi nevű lány volt a közellenség a csoporton belül, utána a három fiú alkotta kemény mag "Napsit" látta volna szívesen csomagolni), és egészen sokáig maradt. A lányok közül neki volt a legnagyobb tábora, sokak szerint a középiskolások, főiskolások, egyetemisták (azaz a szűk célcsoport) nagy kedvence volt. Róla annyit tudni, hogy Londonban él, számítástechnikával foglalkozik. Nem mondhatjuk, hogy megkomolyodott, mert 2001-ben is ő volt az egyik legtudatosabb, legkomolyabb jelenség a bárban.

Magazin-címlap, őrült pörgés

Laura mindenképp profitált a műsorból, elég, ha a playboyos megjelenésre gondolunk. Örült megkeresésünknek, mindig jó érzéssel tölti el, ha a Bár-ról beszélhet. "Visszaköltöztem Szegedre, mert csináltam egy kis vállalkozást. Műsor-, programszervezéssel foglalkozom, és mivel örökmozgó vagyok, mellette minig próbálkozom más dolgokkal is. Igazi munkamániás vagyok" - mesélte. Ebből adódóan gyerek nincs, még egy komoly kapcsolat sem, "szingli vagyok, ennek minden előnyével és hátrányával" - teszi hozzá virgoncan.

"Igazából mióta kijöttem a Bár-ból, azóta 'falom' az életet, minden megváltozott körülöttem, de leginkább én. A legnagyobb csoda, ami történt! Nagyon boldog vagyok, hogy belevágtam. És bármikor újra kezdeném. Nemcsak a Bárt, hanem a Playboyt is és mindent, ami ehhez kapcsolódott. Bár most sem panaszkodom, izgalomból most is kijut bőven" - lelkendezik, láthatóan boldogan, felszabadultan. Tigerrel és Tomival beszél néha, a többiekkel nem. "Tigit imádom, bolond, mint én!" - fűzi hozzá.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK