Jakupcsek Gabriella megkapta a Pro Európa kitüntetést: a díj olyanoknak jár, akik sokat tesznek Magyarország uniós elismertségéért.

A Pro Európa díj 2004-ben (uniós tagállammá válásunk évében) létesült, és azóta minden májusban olyan embereknek ítélik oda, akik sokat tesznek Magyarország elismertetéséért, a többi tagállam körében. Elsősorban a kulturális szerepvállalást díjazzák, így a korábbi években olyan személyiségek kapták meg az elismerést, mint Esterházy Péter vagy a Benkó Dixieland Band vezetője, Benkó Sándor.

Jakupcsek Gabriella valószínűleg nem talkshow-ja vagy kvízműsora miatt került a jelöltek közé: megítélésén sokat dobhatott, a szintén a TV2 által vetített, A világ árvái című sorozat. A műsor keretében Jakupcsek a Magyar Baptista Szeretetszolgálat munkatársaival és örökbefogadó szülőkkel járta a világot - nehéz sorsú gyerekeket látogattak meg, remélve, hogy már csak helyzetük bemutatásával is segíthetnek rajtuk valamennyit.

Jakupcsek igencsak meglepődött, amikor megtudta, hogy idén ő kapja meg a rangos elismerést. Mikor főszerkesztője felhívta a hírrel, először azt hitte, csak rossz viccről van szó, hiszen, mint az Aktív-nak elmondta, "én egy ideje lemondtam arról, hogy a másfajta munkának valamilyen megbecsülése lesz". A díjat május 13-án, az Európa Bálon kaphatja kézhez.