A mostanában csak Jack Bauerként ismert Kiefer Sutherland a 24 mellett máson is dolgozik: produkciós cégével most épp a Sci Fi Channel számára készít egy sorozatot.

Kiefer Sutherland és cége, az East Side Entertainment egyelőre egy kétórás pilot epizódot készít a Sci Fi Channel számára, az majd a visszajelzéseken múlik, hogy az ötletből készülhet-e sorozat. Arról nincs szó, hogy maga Sutherland is játszana a filmben, cégének elnökével, Maggie Murphyvel együtt azonban producerként és ötletgazdaként is hozzájárulnak a megvalósításhoz.

A Phenomenon a manapság divatos, misztikus sorozatok táborát erősíti, hiszen egy csodagyerekként számon tartott, titokzatos lányról szól, aki szakértők egy csoportjával próbál a végére járni megmagyarázhatatlan (vagy legalábbis annak tűnő) jelenségeknek. Az újítás csupán annyi, hogy itt inkább természeti furcsaságokról lesz szó, mintsem különleges képességű emberekről.

A Sci Fi Channel programokért felelős vezetője, Mark Stern így fogalmazott a lehetséges sorozattal kapcsolatban: "Az átlagembernek megvannak a szilárd elképzelései a természeti világról, amelyek aztán egyből összeomlanak, ha valami megmagyarázhatatlan jelenséggel találkozik." A forgatókönyvet egyébként Brad Follmer és Lauren Iungerich jegyzik, akik, összeszokott párosként, több pilotot is alkottak már, például a CW csatornának.