Tévéfilm készül Einstein életéről

2007.03.28. 10:46

Az HBO és a BBC közös tévéfilmet forgat a huszadik század talán legnagyobb tudósának életéről, illetve a relativitáselmélet kialakulásáról.

Az Einstein and Eddington címet kapott produkció nem is annyira a tudós életét vizsgálja, hanem inkább legnagyobb jelentőségű áttörésének, a relativitáselméletnek kialakulásába és továbbfejlődésébe enged némi betekintést. Erre következtethetünk a címben szereplő másik személy, Sir Arthur Eddington nevéből is, aki az elsők között értette meg Einstein elméletét, sőt maga is hozátett kiegészítéseket.

A két lángelme egymás között is kicserélte észrevételeit, kapcsolatuknak csak az I. világháború kitörése vetett véget - addig is volt azonban idejük beszélgetni, hiszen a relativitáselmélet már 1905-ben megjelent. Nem kell félnünk azonban, hogy a film csupa, az átlagember számára érthetetlen párbeszédből fog állni, hiszen a két tudós életét és a hozzá kapcsolódó, történelmi eseményeket is nyomon követhetjük.

Erre garancia lehet a filmet jegyző szerzőpáros, Peter Moffat, író és Philip Martin rendező, akik nem teljesen járatlanok a tudományos témák nézőbarát megjelenítésében: kettejük közös munkája például a BBC-n vetített Hawking, amely a zseniális elméjű, ám testileg majdhogynem teljesen bénult tudós, Stephen Hawking küzdelmes életét dolgozza fel.

Egyébként az HBO részéről sem ez az első kísérlet arra, hogy két tudós kapcsolatát bemutassa: 2004-ben láthattuk a Something The Lord Made című filmet, amely két úttörő szívsebész (Alfred Blalock és Vivien Thomas) munkáját tárta elénk - ez akkor meghozta a csatornának a legjobb tévéfilm Emmy-díját is.

A mostani produkcióban Andy Serkis, illetve David Tennant játsszák a tudósokat, akik közül az utóbbit, a nálunk Ki vagy, doki? címmel vetített Doctor Who-ból ismerheti a magyar közönség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK