Mit nézzünk? - John Wayne megvénült

2007.03.30. 10:54

John Wayne idén lenne százéves, a Magyar Televízió pedig két filmjével emlékezik rá a hétvégén. Ne csak a western műfaj rajongói maradjanak azonban a tévé előtt, hisz többek között a fiatal Jack Nicholson és az öregedő Polanski is tiszteletét teszi nappalinkban.

A lassú léptű, ám annál gyorsabb kezű pisztolyhős, John Wayne szombat este száll először lóra: az m1-en, 20.10-kor kezdődik a Rio Grande című western. A film alaptörténete gyakorlatilag már magából a műfajból levezethető, de ahogy Umberto Eco írta a Casablanca kapcsán, míg egy-két klisé tönkrevágja a filmet, addig sok klisé egymás után klasszikussá emeli azt. (Pontosabb megfogalmazásban: "Ha az archetípusok nyakló nélkül ömlenek a nézőre, a történet homéroszi mélységeket kap.") Így a Rio Grande is sorra vonultatja fel a nagyon is várt, sőt elvárt karaktereket, helyzeteket (érzéseit gondosan rejtegető apa, aki azonban egy indián támadás során fiára bízza a menekülők vezetését, stb.), melyeket annyira szeretünk nézni.

Vasárnap már egy újabb keletű harcba, jelesül a második világháborúba indulhatunk John Wayne oldalán: ne aggódjunk, a 194 centis színész árnyékában biztonságban vagyunk, a legnagyobb golyózáporban is. A harctér ezúttal Iwo Jima fövenye (m1, 21.35), melyet Clint Eastwood idén Oscarra jelölt filmjéből is ismerhetünk. Wayne persze egy korábbi változatban tűnik fel, amely majdnem közvetlenül a világháború után, 1949-ben készült. A filmben még a háborút valóban megjárt katonák is statisztálnak, köztük az a hat férfi is, akik egy híres harctéri fotón kitűzik az amerikai lobogót Iwo Jima szigetére - a film készítőinek állítólag még az eredeti zászlót is sikerült megszerezniük.

De ugorjunk vissza szombatra: bár a címe nem erre utal, az este legerősebb filmje talán az Öt könnyű darab (m1, 22.30), a majd' negyven évvel fiatalabb Jack Nicholson főszereplésével. Nicholson egyszer azt nyilatkozta, hogy szerencséjére a mosolya a legfőbb vonzereje, a mosolyok pedig nem híznak el - akárhogyis, még mindig ez a korszak áll neki a legjobban: egy évvel vagyunk a Szelíd motorosok után, Nicholson pedig remekül hozza a vietnámi háború és a hippimozgalom által meghatározott kor kallódó hősét, aki finom, értelmiségi családja elől olajfúrómunkások közé menekül, és ezért számos kérdést kell magának feltennie, amikor hazatér apja halálos ágyához. A filmet Bob Rafelson rendezte, aki a későbbiekben is dolgozott együtt Nicholsonnal, A postás mindig kétszer csenget idején.  

Akik a nem ennyire lelkizős, viszont nem kevésbé gondolkodtató filmeket kedvelik, azok a Film+ vagy a Zone Europa csatornák valamelyikére kapcsoljanak: előbbi 21.50-től David Lynch egyik misztikus filmjét (melyik nem az? na jó, a Straight Story-n kívül), a Mulholland Drive-ot tűzte műsorára, melyben egy balesetet szenvedett, amnéziás lány múltját próbáljuk kibogozni, több-kevesebb sikerrel. A nyomozásban egy hollywoodi karrierről álmodozó színésznőcske segédkezik, akinek méltó párját a Zone Europán találjuk meg: a 20.00-kor induló Hollywoodi lidércnyomás egy tehetséges színműíró gyötrelmeit követi nyomon, aki sehogy sem tudja annyira lebutítani magát, hogy összerakjon egy ostoba forgatókönyvet, amit az álomgyár rendelt tőle. A fekete humor rajongói számára kötelező darab, mivel hogy a Fargo-t és A nagy Lebowski-t is jegyző Coen-fivérek viszonylag korai filmjéről van szó - ha valamiért mégis lemaradnánk róla, ne bánkódjunk nagyon, ugyanis vasárnap, a TV2-n is megnézhetjük, 23.20-as kezdettel.

Forrás: Everett/Red Dot

Jack Nicholson ismerkedik (Öt könnyű darab)

A hét utolsó napján azonban vár még minket más is: a Duna TV-re már 15.05-kor érdemes odakapcsolni, ekkor kezdődik ugyanis egy ismeretterjesztő film, az egykori Kmer Birodalom fővárosáról, Angkorról (Angkor, a kőerdő). A mai Kambodzsa területén fekvő, dzsungel által elborított városra már csak azért is érdemes egy pillantást vetni (legalább a tévé képernyőjén keresztül), mert a tömegesen odalátogató turisták miatt fokozatosan romlik az épületegyüttes állapota: a baljósabb előrejelzések szerint, ha az eddigi trend folytatódik tovább, már néhány év múlva sem lesz nagyon mit nézni a városban. Ha a Duna TV-nél maradunk, este (19.30-tól) még vár minket A Mester és Margarita sorozatverziójának harmadik-negyedik része, annak a Vlagyimir Bortkónak a rendezésében, akinek a Pétervári banditák-at is köszönhetjük.

Akik az akciódúsabb, ám azért még családinak mondható mozikat kedvelik, azoknak az HBO-n, 18.55-kor kezdődő Ocean's Twelve - Eggyel nő a tét nyújt remek kikapcsolódást. A film egy ügyes (és persze egymástól teljesen eltárő karakterekből álló) bűnbanda rablási akcióját mutatja be, igen látványosan - ráadásul a hölgyek is örvendezhetnek, hiszen ezúttal egyazon produkcióban láthatják Brad Pittet és George Clooneyt. Miután jól kiszórakoztuk magunkat, jöhet még egy kis sírás-rívás, így a hét végére, amit az angol Árvácska, vagyis Twist Olivér garantál nekünk (HBO, 21.00). Az árvaházból kicsapott, kegyetlenebbnél kegyetlenebb nevelőszülőkhöz kerülő kisfiú történetét a lengyel fenegyerek, Roman Polanski vitte filmre, 2005-ben.

Apats Gábor

KAPCSOLÓDÓ CIKK