A Cmlapsztori most fut, de akadt jó pár elődje. A klasszikus Betty, la fea című szappanopera 1999 és 2001 közt forgott Kolumbiában, az RCN tévétársaság legjelentősebb importcikke volt, még nálunk is ment hosszan.

Az USA-ban a Telemundo adta, amely az Univision után a második legnagyobb, legkedveltebb spanyol nyelvű tévé az Államokban. Dél-Amerikában is ragyogó nézettségi adatokkal ment, sikerét elsősorban annak köszönhette, hogy addig kifejezetten csinos, vonzó (vagyis a stáb által annak vélt) nők álltak a szappanoperák középpontjában, és ez volt az első, ahol egy riasztó benyomást keltő, esetlen teremtés kapta a főszerepet. A műsor aztán számos országban futott, még rajzfilmet is készítettek ebben a témakörben, az Betty gyerekkorába vitte a nézőt. Spinoffok és remake-ek követték, több ország elkészítette a saját Betty-sorozatát: hogy ne menjünk messzire, a németeknél Lisa kavart valamit.

A Lety, a csúnyalány (eredeti címén La fea más bella, azaz a Legszebb csúnyaság) a Viasat egyik nem túlságosan jelentős műsora, természetesen ebben a mexikói szappanoperában is elcsúfítják a színésznőt. Leticiát Angélica Vale játssza, Jaime Camil énekes-színésszel párban, és a gyártók nem is tagadták, hogy az egész nem más, mint a Betty koppintása, népszerű mexikói médiaszemélyiségek vendégszereplésével. Az Univision nagy sikert csinált belőle, abszolút főműsoridőben futott az USA-ban, jó ötmilliós tábor követte a nem túl eredeti sztorit.

A Lisa ugyanakkor komoly emóciókat is képes kiváltani: "Amikor én annak idején először belenéztem ebbe a sorozatba, azt gondoltam, hogy David a szokásos csomagküldőkatalógus-modellből színésszé avanzsált szépfiú, akiről el akarják hitetni, hogy milyen sármőr, női szívek tiprója. Ráadásul korábban sovány volt, rossz volt ránézni, lógott rajta a ruha, de főleg az arcán volt érezhető (ha összehasonlítjátok a mostani kinézetét, mondjuk, egy kétszáz résszel korábbival, nektek is fel fog tűnni). De időközben megemberesedett, fölszedett pár kilót, ami igencsak a javára vált! Mondjuk én továbbra sem éreztem, hogy "aaaaaaaaaahhhhh!", ha megláttam, nekem az tetszett meg, amilyen egyéniséget kitaláltak neki, hogy elcsábította a modelleket, meg ilyen rémtettei voltak, ez nem vág egybe a róla kialakított képemmel. DE - és most jön a lényeg - egy jó színész szerintem el tudja játszani, hogy ő jó pasi (vagy nő), és azt is, hogy tök totál béna, ha az kell. És hát én bevettem, de főleg azért, mert olyan egyértelmű volt, hogy neki a Lisára van szüksége, csak nem veszi észre, amilyen nagy mafla" - írja kiskirálylány a port.hu-n. Ne gondoljuk tehát, hogy a főszereplő személye ennyire fontos, elég beleolvasni a fórumokba, és menten kiderül, hogy a magyar női tévézőket jobbára a férfiak izgatják, és csak mi csinálunk kérdést a mesterségesen elcsúfított nőkből.

Kalmár Csaba